Πηγαίνει πολύ συχνά σε ελληνικό εστιατόριο. Λατρεύει τα κεφτεδάκια και το σαντορινιό κρασί. Συνοδεύεται άλλοτε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστελβέλε και άλλοτε από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όπως την περιγράφει στο newsbeast.gr ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Κωνσταντίνος Κασάμπαλης, είναι «πολύ διαφορετική από την αυστηρή κυρία που ξέρουμε», λέει. Και μπορεί να αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τους έλληνες πολίτες όμως, στην πραγματικότητα, λατρεύει την κουζίνα τους…

Στο εστιατόριο με τίτλο «Cassambalis» που βρίσκεται στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ καταστρώνει τις επόμενες κινήσεις της μαζί με το γερμανικό επιτελείο αλλά πολλές φορές πηγαίνει εκεί ακόμη και με φίλους της. «Αλλιώς συμπεριφέρεται όταν είναι με φίλους της και αλλιώς όταν είναι με κρατικούς λειτουργούς».

Στο εστιατόριο που διατηρεί ο έλληνας πηγαίνουν πολλοί πολιτικοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ παραδέχεται ότι έχει υπάρξει φορά που οι έλληνες πολίτες «έχουν πετάξει ανεκδοτάκια στη Μέρκελ και εκείνη τους απάντησε ανάλογα»…

-Ποια είναι η γνώμη σας για την πελάτισσα, Άνγκελα Μέρκελ;

«Είναι πολύ διαφορετικός άνθρωπος από αυτό που παρουσιάζεται. Έχει βγει και ένα βιβλίο από την επίσης πελάτισσά μας, Γκέρτρουντ Χέλερ, με τον τίτλο “Η Νονά”.

Στην πραγματικότητα, η Άνγκελα Μέρκελ είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος σε αντίθεση με την Χέλερ που είναι σκληρή. “Διαβόλου κάλτσα” που λέμε. Η καγκελάριος έρχεται με διάφορους φίλους της, με διάφορους κρατικούς λειτουργούς πολύ συχνά και σήμερα θα έρθει πάλι με τον κύριο Γκίντο Βέστερβέλε».

-Πείτε μας κάποια πράγματα για εκείνη

«Έρχεται εδώ αρκετά χρόνια τώρα. Είναι πολύ ευγενική. Κάθε στο τραπέζι της, παραγγέλνει το σαντορινιό το κρασί που της αρέσει, παραγγέλνει κεφτεδάκια, μετά κανένα τυράκι. Συζητάει συνήθως πράγματα που αφορούν το κράτος. Τώρα, όταν έρθει με τους φίλους της ή με τον άντρα της, είναι αλλιώς αλλά εμείς δεν ανακατευόμαστε. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται εδώ και έχουν την ησυχία τους».

-Είναι ιδιότροπη ως πελάτισσα;

«Όχι, καθόλου. Ίσα ίσα που είναι πολύ απλή, πολύ απλή. Εκείνοι που είναι ιδιότροποι άνθρωποι στο μαγαζί μας είναι οι νεόπλουτοι. Αυτοί που τα τελευταία δεκαπέντε είκοσι χρόνια βγάλανε ένα σωρό λεφτά. Αυτοί είναι ιδιότροποι».

-Έχετε συζητήσει μαζί της για το πώς βλέπει και αντιμετωπίζει τους Έλληνες;

«Δεν έχω μιλήσει μαζί γι’ αυτά. Μια φορά μόνο ζήτησε τη γνώμη μου για τον Γιώργο Παπανδρέου».

-Υπήρξε κάποιος Έλληνας πελάτης σας με τον οποίο διαπληκτίστηκε για το πώς χειρίζεται τα ελληνικά ζητήματα;

«Δεν έχουμε Έλληνες πελάτες που να μιλάνε για τη Μέρκελ. Οι Έλληνες πολιτικοί αποφεύγουν το μαγαζί, αν εξαιρέσεις τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος έρχεται εδώ κάθε φορά που θα έρθει αλλά ο κ. Πάγκαλος είναι και οινοπαραγωγός και επειδή έχουμε καλά κρασιά, τη βρίσκει μαζί μας».

-Υπάρχουν απλοί πολίτες που έχουν διαπληκτιστεί μαζί της;

«Οι απλοί πολίτες απλώς πετούν κανένα αστειάκι και η Μέρκελ απαντάει. Τίποτα παραπάνω. Δεν τους ενοχλεί κανένας και έτσι οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται όμορφα εδώ πέρα».

-Έρχεται και ο Σόιμπλε στο εστιατόριό σας; Έρχονται μαζί;

«Βεβαίως έρχεται και ο Σόιμπλε. Και μαζί της και με τον κύριο Βεστελβέλε. Μην τους κρίνετε γιατί αλλιώς είναι στην καθημερινή τους ζωή και αλλιώς όταν υπερασπίζουν συμφέροντα».