Το 47% της ρωσικής νεολαίας ηλικίας 18-24 ετών δεν έχει ακούσει τίποτα για τις σταλινικές διώξεις. Την εικόνα αυτή κατέγραψε η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WICIOM), η οποία δείχνει παράλληλα ότι περισσότερο από το 30% των οικογενειών στη Ρωσία είχαν συγγενείς που υπήρξαν θύματα των σταλινικών διώξεων.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι πιο ενημερωμένοι για τις σταλινικές διώξεις είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αφού στην κατηγορία αυτή το 89% δήλωσαν ότι γνωρίζουν το θέμα. Γενικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ένα ποσοστό 19% των Ρώσων δήλωσαν ότι ακούνε πρώτη φορά για τις σταλινικές διώξεις.
Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι στην οικογένεια τους είχαν συγγενείς που υπήρξαν θύματα των σταλινικών διώξεων. Οι εννέα στους δέκα της κατηγορίας αυτής δήλωσαν ότι έμαθαν για τις διώξεις των συγγενών τους από αφηγήσεις των οικείων τους προσώπων. Παράλληλα το 43% των Ρώσων θεωρούν ότι στην οικογένεια τους δεν υπέστη κανείς διώξεις.
Το 2017 το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Center είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση με θέμα πώς αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τις σταλινικές διώξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, το 39% των Ρώσων που γνώριζαν για τις διώξεις τις θεωρούσαν ως έγκλημα. Το 25% τις θεωρούσαν «πολιτική αναγκαιότητα», ενώ το 36% ήταν πρόθυμοι να δικαιολογήσουν τις διώξεις που υπήρξαν την περίοδο του Στάλιν χάριν των επιτευγμάτων της περιόδου διακυβέρνησής του.
Με βάση της εκτιμήσεις της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, που περίπου 30 χρόνια συγκεντρώνει αρχειακό υλικό και μαρτυρίες για την περίοδο εκείνη, θύματα των σταλινικών διώξεων επί Σοβιετικής Ένωσης υπήρξαν 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολιτικών διώξεων στη Ρωσία έχει ορισθεί η 30ή Οκτωβρίου.