Η πρώτη επίσημη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της ΕΤΑ για κατάπαυση του πυρός, «ήρθε» δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την ανακοίνωση της ΕΤΑ και ζήτησε από τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση να «αποκηρύξει πλήρως και δια παντός τη βία».

«Η ανακοίνωση αυτή απέχει πολύ απ’ αυτό που ζητά η ισπανική κυβέρνηση από την ΕΤΑ και το πολιτικό της σκέλος Μπατασούνα, δηλαδή την οριστική και άνευ όρων αποκήρυξη της ένοπλης πάλης», υπογράμμισε μιλώντας στον ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως το «υπουργείο Εσωτερικών δεν πρόκειται να μεταβάλει την αντιτρομοκρατική πολιτική του έναντι της αυτονομιστικής οργάνωσης».

Με βίντεο που απέστειλε στο βρετανικό BBC, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι δε θα διεξάγει πια ένοπλες δράσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την αυτονόμηση της Χώρας των Βάσκων. Σύμφωνα με το BBC, η ΕΤΑ δήλωσε ότι έχει πάρει αυτήν την απόφαση εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει μία δημοκρατική διαδικασία.