Στήριξη από τον Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βέστερβελε, στο θέμα της αποβολής χωρών-μελών από την Ευρωζώνη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, παίρνει τώρα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά τη σημερινή συνάντηση των γερμανόφωνων υπουργών Εξωτερικών στην πρωτεύουσα του Λίχτενσταιν, Βαντούζ.
Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι επίσης της άποψης πως μελλοντικά χρειάζεται δραστικότερη τακτική (απέναντι σε αυτές τις χώρες-μέλη), διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι η «αποπομπή» μελών, στην οποία ο ίδιος είχε αναφερθεί στη συνέντευξή στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» την περασμένη Παρασκευή, δεν αφορούσε την Ελλάδα.
Στη σημερινή αναδίπλωσή του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αντικαγκελάριος και αρχηγός του (συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, διατεινόταν πως η ιδέα του (σ.σ. που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων) αναφερόταν στο μέλλον και πως πρόκειται για πρόταση σχεδίου της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε, αντί των προβλεπόμενων μέχρι τώρα κυρώσεων, θα πρέπει να είναι δυνατή η αποπομπή μέλους. «Κάποιος που δεν τηρεί τους κοινούς κανόνες, δεν έχει θέση στην Ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους είχε «αδειάσει» τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ, καταδικάζοντας τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη ως άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική.
«Άδειασμα» του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών υπήρξε, εμμέσως πλην σαφώς, και από τον ομοϊδεάτη του, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε δηλώσεις του που επικαλέστηκε η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», προειδοποίησε για υπεροψία απέναντι σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.
Αναφερόμενος στα σενάρια για διάλυση της Ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε είχε επισημάνει πως αυτοί που λένε ένα σωρό ανοησίες δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούν, ενώ συμπλήρωσε πως «αν το ευρώ καταρρεύσει, θα πληρώσουμε όλοι το υψηλότερο τίμημα».
Ο ίδιος, βέβαια, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ είχε παραδεχτεί στη συνέντευξή του, ότι για μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που, όπως είπε, θα ήταν απαραίτητη για την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, χρειάζεται καιρός, που ο ίδιος υπολογίζει στα πέντε χρόνια, ενώ θα ήταν αναγκαία και η διεξαγωγή σχετικών δημοψηφισμάτων.