Η Ρωσία απέσπασε από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα τη διαγραφή παραγράφων της πιο πρόσφατης έκθεσής τους στην οποία κατηγορούσαν ρωσικές εταιρείες ότι παραβίασαν τα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι είχε μοναδικό σκοπό να συγκαλύψει τις παραβιάσεις κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας από ρωσικές εταιρείες.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέπεται να τροποποιεί και να παρακωλύει ανεξάρτητες εκθέσεις του ΟΗΕ για τις κυρώσεις της Βόρειας Κορέας απλά και μόνο διότι δεν της αρέσει αυτό που λένε. Τελεία», εξεμάνη η Χέιλι σε ανακοίνωσή της. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία άσκησε πιέσεις στην επιτροπή να τροποποιήσει την έκθεσή της (…). Αυτό αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο και μια κηλίδα η οποία σπιλώνει το σημαντικό έργο της επιτροπής», συνέχισε.
«Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) — συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», επέμεινε.
Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τις εκθέσεις πριν από τη δημοσιοποίησή τους όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είχε διαμαρτυρηθεί έντονα διότι το προσχέδιο της έκθεσης είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ και εξέφρασε την αντίθεσή του στο περιεχόμενό του. Δεν διευκρίνισε σε ποια στοιχεία της έκθεσης αυτής πρόβαλε ένσταση συγκεκριμένα.
Η έκθεση επισήμαινε στην αρχική της εκδοχή ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει διακόψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ότι συνεχίζει να παραβιάζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ στις εξαγωγές και τις εξαγωγές.
Από το τροποποιημένο κείμενο αφαιρέθηκαν οι παράγραφοι που έκαναν λόγο για ρωσικές εταιρείες που φέρονται να παραβίασαν κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Ρωσία και η Κίνα προέτρεψαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την άμβλυνση των κυρώσεων μετά τη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, όταν ο Κιμ δεσμεύθηκε να κάνει βήματα για την αποπυρηνικοποίηση.
Αλλά η Ουάσινγκτον αντιτείνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των κυρώσεων και αυτής που αποκαλεί «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» στην Πιονγκγιάνγκ ώστε να κάνει τα λόγια της πράξεις πριν αρθούν οι κυρώσεις.
Η Μόσχα επέκρινε τους εμπειρογνώμονες διότι στην αρχική εκδοχή του κειμένου αναφερόταν, με την επίκληση στοιχείων των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ότι η Βόρεια Κορέα υπερέβη την ποσόστωση των εισαγωγών καυσίμων που είχε οριστεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων το 2017.
Εξάλλου την Πέμπτη, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Κίνα, τον βορειοκορεάτη διευθύνοντα σύμβουλό της και μια ρωσική θυγατρική της, προσάπτοντάς τους ότι μετέφεραν παράνομα κεφάλαια στη Βόρεια Κορέα, παραβιάζοντας προϋπάρχουσες αμερικανικές κυρώσεις.