Η Γερμανία, η οποία είχε χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιχειρήσεις στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οφείλει να εντάξει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο των ένοπλων δυνάμεών της, υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας της χώρας.
Δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο «από ένα αεροσκάφος δίχως πιλότο», επισημαίνει ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ σε ένα άρθρο του που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Die Welt.
Ο Ντε Μεζιέρ επισημαίνει ότι θα έδινε πλεονέκτημα στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις η χρήση οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Τα αεροσκάφη μπορούν να είναι οπλισμένα, επομένως γιατί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν πρέπει να επιτρέπεται να είναι επίσης οπλισμένα; Δεν το καταλαβαίνω αυτό», προσθέτει.
Η αγορά εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις θεωρείται λεπτό ζήτημα στη Γερμανία μετά τον Β’ ΠΠ. Στην διάρκειά του, η Γερμανία είχε αναπτύξει μεταξύ άλλων μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα είχε χρησιμοποιήσει για να βομβαρδίσει πόλεις στη Βρετανία.
Ο ντε Μεζιέρ επισημαίνει στο άρθρο του στην Ντι Βελτ ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι τίποτε καινούργιο, παρομοιάζοντάς τα με τις τορπίλες και τους πυραύλους.
Η Γερμανία χρησιμοποιεί τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron τα οποία έχει εκμισθώσει από το Ισραήλ για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης στο Αφγανιστάν. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator B, τα οποία φέρουν όπλα και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, και να τα θέσει σε υπηρεσία αρχής γενομένης το 2015.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αγοράσει το διάδοχο μοντέλο του Heron, το Heron TP, το οποίο μπορεί επίσης να φέρει οπλισμό. Το Βερολίνο αναμένεται να λάβει την απόφασή του για την αγορά αυτή το φθινόπωρο.