Ένας Σομαλός βουλευτής και πρώην υπουργός σκοτώθηκε σήμερα από έκρηξη στο όχημά του η οποία είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί πολίτες, ανέφεραν αξιωματικοί της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες.
«Κατά τις πρώτες πληροφορίες ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε και έξι πολίτες (. . .) τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά», είπε ο Άλι Μοχάμεντ, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.
«Λάβαμε την επιβεβαίωση ότι ο οδηγός ο οποίος σκοτώθηκε στην έκρηξη του αυτοκινήτου ήταν ο Μοχάμεντ Αμπντινούρ Γκαρουέινε, βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταφορών», είπε ένας βουλευτής, ο Μοχάμεντ Ντέρε. “Η αστυνομία δεν αναγνώρισε αμέσως το πτώμα διότι είχε απανθρακωθεί από την έκρηξη”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι συνθήκες του συμβάντος, που μοιάζει να οφείλεται σε επίθεση, δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το όχημα καταστράφηκε εν μέρει και η σορός του θύματος βρέθηκε να κείτεται κοντά στα συντρίμμια. Κατά άλλους μάρτυρες, το πτώμα βρέθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Παρά το ότι οι ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Σεμπάμπ έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, η σομαλική πρωτεύουσα παραμένει θέατρο συχνών επιθέσεων ενόπλων, επιθέσεων με χειροβομβίδες και με παγιδευμένα οχήματα.
Η Σομαλία, στο Κέρας της Αφρικής, δεν έχει ουσιαστικά κυβέρνηση μετά την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991 και βρίσκεται έκτοτε σε έναν αέναο εμφύλιο πόλεμο. Το Μογκαντίσου θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο.
Στο μεταξύ, η Ομάδα Παρακολούθησης της Σομαλίας και της Ερυθραίας του ΟΗΕ ανέφερε σε έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας –η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς– ότι η Ερυθραία μείωσε την υποστήριξη που παρέχει στη Σεμπάμπ, αλλά πρόσθεσε πως εξακολουθεί να παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ και συνεχίζει να ασκεί αποσταθεροποιητική επιρροή.
Η Ομάδα, η οποία ερευνά παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Σομαλία και στην Ερυθραία, ανέφερε ότι δεν βρήκε στοιχεία τα οποία να καταδεικνύουν άμεση υποστήριξη της Σεμπάμπ το 2011.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει εμπάργκο όπλων στην μικρή χώρα της ανατολικής Αφρικής το 2009, μετά τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παρέχει χρηματοδότηση και όπλα στην Σεμπάμπ, τις οποίες η Ασμάρα διαψεύδει. Η Ομάδα εκτίμησε στην έκθεσή της ότι η υποστήριξη αυτή έχει ουσιαστικά διακοπεί.
Αυτό οφείλεται στις «εντεινόμενες τριβές ανάμεσα στις αρχές στην Ασμάρα και την ηγεσία της Σεμπάμπ» και είναι επίσης «αποτέλεσμα της ενισχυμένης διεθνούς επιτήρησης, η οποία έχει καταστήσει την απευθείας υποστήριξη. . . μια πολύ πιο επικίνδυνη υπόθεση από ό,τι στο παρελθόν», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα.
«Αν και είναι πιθανό οι αρχές της Ερυθραίας να συνέχισαν να παρέχουν οικονομική (βοήθεια) και βοήθεια σε άλλες μορφές σε (σομαλικές) ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης χωρίς αυτό να έχει γίνει αντιληπτό, η εκτίμηση της Ομάδας είναι ότι η όποια βοήθεια είναι αμελητέα», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με το συντονιστή της Ομάδας Μάθιου Μπράιντεν, η Ερυθραία προσπαθεί να πιέσει να αρθεί το εμπάργκο όπλων, ωστόσο κατά τον ίδιο πολλά κράτη-μέλη του ΣΑ διστάζουν να λάβουν μια τέτοια απόφαση. «Είναι πολύ νωρίς να αρθούν από πλευράς μας διότι διαπράχθηκαν άλλες παραβιάσεις» αποφάσεων του Συμβουλίου, είπε ο Μπράιντεν.