Για χρήση βομβών διασποράς σοβιετικής κατασκευής στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, καταγγέλλει τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Σύμφωνα με την οργάνωση δύο βίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο την 10η Ιουλίου απεικονίζουν απομεινάρια βομβών διασποράς και το περίβλημα μιας βόμβας σοβιετικής κατασκευής που φαίνεται ότι βρίσκονταν στην Τζάμπαλ Σασνάμπου, μια ορεινή περιοχή βορειοδυτικά από τη Χάμα.
Ο Στιβ Γκους, επικεφαλής της διεύθυνσης της οργάνωσης για τα οπλικά συστήματα, σημείωσε ότι «εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πρώτο τεκμήριο που αποδεικνύει τη χρήση από το συριακό στρατό αυτών των ιδιαίτερα επικίνδυνων όπλων».
Ένας ακτιβιστής είπε στην οργάνωση ότι αυτή η περιοχή στην κεντρική Συρία υφίσταται συστηματικούς σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις χερσαίες δυνάμεις και την πολεμική αεροπορία της Συρίας εδώ και δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ορεινή αυτή περιοχή είναι προπύργιο των ανταρτών, που βρίσκουν καταφύγιο σε πολλές σπηλιές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της HRW και του Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικής Αποναρκοθέτησης της Γενεύης τα βίντεο επιδεικνύουν μια βόμβα διασποράς RBK-250, η οποία ρίπτεται συνήθως από αεροσκάφη, καθώς και περίπου 15 βομβίδια A0-1Sch που δεν έχουν εκραγεί. Τα οπλικά αυτά συστήματα είναι όλα σοβιετικής κατασκευής.
Οι βόμβες διασποράς μπορούν να ρίπτονται ή να εκτοξεύονται από αεροσκάφη, με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος ή ρουκέτες. Πυροδοτούνται στον αέρα διασπείροντας μεγάλες ποσότητες βομβιδίων σε μεγάλη έκταση.
Η Συρία δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη για τα όπλα διασποράς, η οποία απαγορεύει πλήρως τη χρήση, την παραγωγή, την αποθήκευση και την μεταφορά αυτής της κατηγορίας όπλων και προβλέπει την καταστροφή τους. Το κείμενο της συνθήκης είχε υιοθετηθεί από 107 κράτη την 30ή Μαΐου 2008 στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία.