Επιμένοντας σε μια σκληρή επίσημη γραμμή την ώρα που κλιμακώνονται οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπίας του Ιράν κατηγόρησε τις υπηρεσίες κατασκοπείας της Γερμανίας και της Γαλλίας ότι ενέχονται στις δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η Τεχεράνη είχε κατηγορήσει προηγουμένως το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι σχεδίασαν κι έφεραν σε πέρας τις δολοφονίες προσπαθώντας να προκαλέσουν προβλήματα στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, που οι δυτικές δυνάμεις υποπτεύονται ότι αποσκοπεί στην απόκτηση της δυνατότητας κατασκευής πυρηνικών όπλων.
Ο υπουργός Πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί κατηγόρησε επίσης χθες το Παρίσι και το Βερολίνο, έπειτα από ημέρες σκληρών δηλώσεων και πυραυλικών δοκιμών από μέρους της Τεχεράνης, που συνέβαλαν οι τιμές του αργού Μπρεντ να ανέβουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.
“Στα δύο αυτά δίκτυα (που ενέχονται στις δολοφονίες) είδαμε συνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Βρετανία, στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και με τις υπηρεσίες πληροφοριών (χωρών) της περιφέρειας”, είπε ο Μοσλεχί σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις χώρες της περιφέρειες που η Τεχεράνη θεωρεί πως εμπλέκονται στις δολοφονίες.
Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «αρνούμαστε να σχολιάσουμε τέτοιες πομπώδεις κατηγορίες».
Τουλάχιστον τέσσερις επιστήμονες που εργάζονταν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν δολοφονηθεί από το 2010, ο τελευταίος τον Ιανουάριο φέτος.
Η Ουάσινγκτον έχει διαψεύσει ότι έχει διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στις δολοφονίες, ενώ το Ισραήλ αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.
Το Ιράν διαψεύδει τις δυτικές κατηγορίες ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και το Ιράν για την επίλυση της κρίσης έχουν ως τώρα αποτύχει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε από την 1η Ιουλίου εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ κατέστησαν αυστηρότερες τις κυρώσεις τους την 28η Ιουνίου σε βάρος του Ιράν και χωρών που αγοράζουν πετρέλαιο από αυτό.