Να απορρίψει το σχέδιο νόμου που προβλέπει απαγόρευση της μαντίλας που καλύπτει όλο το πρόσωπο, κάλεσε η Διεθνής Αμνηστία την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μάρεκ Μαρτζίνσκι ανέφερε πως:«Αν υιοθετηθεί ο νόμος αυτός θα αποτελέσει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών που επιλέγουν να φορούν μαντίλες που καλύπτουν το πρόσωπο ως έκφραση της θρησκευτικής, πολιτιστικής και προσωπικής ταυτότητας και πίστης. Θα είναι παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Το σχέδιο νόμου για την απαγόρευση ενδυμασίας που δεν επιτρέπει την αναγνώριση κατατέθηκε από το Κόμμα Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, το οποίο θεωρεί την απαγόρευση αναγκαία για λόγους ασφαλείας και για την αποτροπή κινδύνων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το ενδεχόμενο υιοθέτησης του νόμου έχουν καταδικάσει τα κόμματα των μουσουλμάνων της Βοσνίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις.