Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της Ιορδανίας ότι θέτουν υπό κράτηση Παλαιστίνιους που διέφυγαν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα αυτή και ότι ανάγκασαν ορισμένους να επιστρέψουν εκεί.

«Από τον Απρίλιο του 2012, οι αρχές εγκλείουν αυθαιρέτως Παλαιστίνιους, που διέφυγαν από τη Συρία, σε κέντρο κράτησης προσφύγων, χωρίς να τους δίνουν άλλη επιλογή για την απελευθέρωσή τους παρά μόνο την επιστροφή τους στη Συρία», επισημαίνει το HRW σε ανακοίνωσή του.

«Οι ιορδανικές αρχές θα πρέπει να μεταχειρίζονται όλους τους Παλαιστίνιους από τη Συρία που επιζητούν να βρουν καταφύγιο στην Ιορδανία με τον ίδιο τρόπο με τους Σύρους που ζητούν άσυλο, στους οποίους επιτρέπεται να παραμείνουν και να μετακινούνται ελεύθερα στην Ιορδανία αφού περάσουν τους ελέγχους της ασφάλειας και βρουν κάποιον να εγγυηθεί για την παραμονή τους», προσθέτει η οργάνωση, έπειτα από συνεντεύξεις που πήρε από δεκάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ υπολόγιζε το Μάιο σε  500 τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Συρία που διέφυγαν στην Ιορδανία από το Μάρτιο του 2011 που άρχισε η εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ιορδανία, χώρα υποδοχής δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων, έχει υποδεχτεί 140.000 Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων 27.344 έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ.

«Όλοι όσοι διαφεύγουν από τη Συρία -Σύροι, όπως και Παλαιστίνιοι- θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην Ιορδανία και δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να επιστρέφουν σε μια πολεμική ζώνη», δήλωσε ο ερευνητής του HRW Τζέρι Σίμπσον, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την απέλαση ανθρώπων προς ένα μέρος στο οποίο κινδυνεύει πράγματι η ζωή τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ιορδανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τις κατηγορίες αυτές.