Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου χωρίς τη Σερβία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Σερβία επιθυμεί να είναι μέρος της λύσης για τα προβλήματα του Κοσόβου και ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη και αποδεκτή απ’ όλους.

«Στις συνομιλίες η κυβέρνηση της Σερβίας δεν θα υποχωρήσει σε εκβιασμούς, δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ούτε θα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολιτών που ζουν στο Κόσοβο. Κατανοούμε ότι τα προβλήματα στο Κόσοβο έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες και ότι πρέπει να επιλυθούν με σύνεση, υπομονή, σοβαρότητα και με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα», σημείωσε ο κ. Τσβέτκοβιτς.

Η Σερβία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, που είναι εξαιρετικά σημαντικό και με βάση αυτό, επιθυμεί να ξεκινήσει διάλογο, ώστε να βρεθεί λύση αποδεκτή από τις δύο πλευρές.

«Δεν θέλουμε το σχέδιο ψηφίσματος να αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε. και γι’ αυτό ακριβώς διεξάγουμε εντατικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να βρούμε συμβιβαστική λύση αποδεκτή απ’ όλους», είπε ο κ. Τσβέτκοβιτς.