Μετά τους πανηγυρισμούς και τον ενθουσιασμό για τον εντοπισμό των δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους- όλοι βρέθηκαν ζωντανοί σώοι και αβλαβείς- που είχαν χαθεί εδώ και δέκα μέρες, σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, τα πράγματα φαίνεται πως παραμένουν δύσκολα.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Τα παιδιά και ο προπονητής τους εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο, το οποίο είχαν επισκεφθεί για να εξερευνήσουν, πριν από δέκα μέρες, και οι έρευνες ήταν αγωνιώδεις καθώς η σπηλιά είχε πλημμυρίσει λόγω των καταρρακτωδών βροχών. Ο εντοπισμός των εγκλωβισμένων γέμισε τη χώρα χαρά και ανακούφιση, όμως τώρα η έξοδος των παιδιών από το πλημμυρισμένο σπήλαιο είναι ακόμα μία δύσκολη αποστολή.

AP_18183687683813

Σύμφωνα με τον στρατό της Ταϊλάνδης, είτε τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν καταδυτικό εξοπλισμό είτε θα χρειαστεί να περιμένουν μήνες ώστε τα νερά να υποχωρήσουν και να μπορέσουν να βγουν έξω όπως μπήκαν.

Οι διασώστες δίνουν τώρα άλλη μάχη, με τα νερά, προσπαθώντας να μεταφέρουν στην παγιδευμένη ομάδα προμήθειες. Κατά τον στρατό της χώρας, μπορεί να χρειαστεί τρόφιμα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

AP_18183687724655

Η ομάδα των παιδιών με τον προπονητή τους βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από δύο Βρετανούς δύτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Το βίντεο με την πρώτη επαφή, έπειτα από δέκα μέρες, με τα παιδιά, ανέβηκε στο Facebook από τις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Τα παιδιά κάθονταν σε ένα «ύψωμα» μέσα στη σπηλιά , είπαν πως είναι όλοι καλά και πως πεινούσαν.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Η διαδικασία της εξόδου

Το σπήλαιο Tham Luang πλημμυρίζει κάθε χρόνο, την εποχή των βροχών, η οποία διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Εάν επιχειρηθεί τα παιδιά να βγουν από το σπήλαιο νωρίτερα, θα πρέπει να διδαχθούν βασικά μαθήματα καταδύσεων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο πως το πέρασμα άπειρων δυτών μέσα από τους δύσκολους κι επικίνδυνους διαδρόμους του σπηλαίου, όπου η ορατότητα είναι μηδενική, είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Το εγχείρημα άντλησης των υδάτων ώστε να πέσει η στάθμη τους δεν έχει μέχρι στιγμής ευοδωθεί.

Εάν τα παιδιά περιμένουν να πέσουν τα νερά, αυτό σημαίνει πως θα μείνουν στο σπήλαιο για μήνες και θα πρέπει να τους δίνονται διαρκώς προμήθειες.

Ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί αναμένεται να μπουν στο σπήλαιο το επόμενο διάστημα, για να αξιολογήσουν την κατάσταση των παιδιών και να αντιμετωπίσουν πιθανά τραύματα.

Την ίδια ώρα, άλλες σωστικές ομάδες «χτενίζουν» τη χερσαία πλευρά του σπηλαίου αναζητώντας πιθανή άλλη δίοδο.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ