Σε δίνη πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η Ιαπωνία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού τ ης χώρας υπό το βάρος της μεγάλης υποχώρησης της δημοτικότητάς του, και κάτω από εσωκομματικές πιέσεις ενόψει βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά Ιάπωνα πρωθυπουργό που παραιτείται πριν κλείσει ένα έτος στο αξίωμα. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία στις αγορές ενώ δίνουν το κύριο βάρος άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το γιέν κινήθηκε πτωτικά φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών στην ισοτιμία του με το αμερικανικό δολάριο (91,78 γιέν, από 91,1 πριν την ανακοίνωση).
Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας εντείνονταν οι πιέσεις προς τον Χατογιάμα να παραιτηθεί προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες του να κερδίσει τις εκλογές της 11ης Ιουλίου.
«Για να αναζωογονήσουμε το κόμμα μας, πρέπει να αναδείξουμε ένα ολοκάθαρο Δημοκρατικό Κόμμα. Θα ήθελα να ζητήσω τη συνεργασία σας», είπε ο Χατογιάμα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Ο Χατογιάμα «τιμωρήθηκε» στις δημοσκοπήσεις από τους ψηφοφόρους, με το 80% να τον αποδοκιμάζει και το 60% να τάσσεται υπέρ της παραίτησής του. Η φημολογία ότι ο Οζάουα – ο οποίος φέρεται αναμεμειγμένος σε σκάνδαλα – κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο τον έβλαψε, όπως και η στάση του στο ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.

Αναλυτές αναμένουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Χατογιάμα, ο οποίος εγκαταλείπει την πρωθυπουργία μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τη σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο νέος ηγέτης θα αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανώς την Παρασκευή, δήλωσε στέλεχος του κόμματος.