Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δεν συμμετείχε ποτέ σε ένοπλες ενέργειες την εποχή που συμμετείχε στις οργανώσεις που μάχονταν κατά της δικτατορίας (1964-85).
Σύμφωνα με στρατιωτικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Κορέιο Μπραζιλιένσε η 64χρονη Ρουσέφ φυλακίστηκε και βασανίστηκε τη δεκαετία του 1970 λόγω της συμμετοχής της σε αντικαθεστωτικές οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, το 2011, η ίδια είχε διαψεύσει ότι είχε ένοπλη δράση, ωστόσο το μέγεθος της συμμετοχής της στις οργανώσεις αυτές παρέμενε αμφιλεγόμενο.
Στα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που τελικά δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, το όνομα της Ρούσεφ δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 16 μελών των Κομάντο Εθνικής Απελευθέρωσης (Colina) που διέπρατταν ένοπλες ενέργειες.
Το «έγκλημά» της ήταν ότι «διατηρούσε σχέσεις με την μαρξιστική-λενινιστική, παράνομη επαναστατική οργάνωση και ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό της δράσης στα σχολεία ενώ διοργάνωνε και ανατρεπτικές συγκεντρώσεις στο διαμέρισμά της».
Όταν ήταν 22 ετών, η Ρουσέφ υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμό με αποτέλεσμα να υποστεί μετατόπιση σιαγώνας.
Τον Μάιο η πρόεδρος θέσπισε την «Επιτροπή της Αλήθειας», στόχος της οποίας είναι να ριχτεί άπλετο φως στα εγκλήματα που διέπραξε το στρατιωτικό καθεστώς. Επισήμως κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας έχασαν τη ζωή τους 400 άτομα.