Τουλάχιστον 15.026 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τα μέσα του Μαρτίου του 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον 10.480 πολίτες, 3.716 στρατιώτες και 830 αποστάτες του στρατού έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και σε μάχες. Η μη κυβερνητική οργάνωση προσμετρά ως πολίτες τους ένοπλους οι οποίοι μάχονται εναντίον του καθεστώτος χωρίς να έχουν πάντως υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την ενίσχυση της εντολής του ειδικού απεσταλμένου του Κόφι Ανάν, καθώς και το να ενταθεί η πίεση η οποία ασκείται στην Δαμασκό με την επίκληση του Κεφαλαίου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο συριακός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί σήμερα με πυροβολικό συνοικίες της πόλης Χομς, καθώς και την γειτονική πόλη Κουσέιρ σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων και το συριακό Παρατηρητήριο.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία είχε ανακοινώσει χθες πως έλαβε το πράσινο φως από τις αρχές και από τους αντάρτες για να απομακρύνει τραυματίες και άμαχους που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στη Χομς, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον διευθυντή επιχειρήσεων της οργάνωσης αρωγής Χάλεντ Αρεκσουσί.
Περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν ήδη σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά σε μάχες στην Αρμανάζ στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και στην Ινχέλ, στην επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 98 νεκροί, ανάμεσά τους 53 πολίτες, 35 στρατιώτες και 10 αντάρτες.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε να αναθεωρηθεί η εντολή του Κόφι Ανάν ώστε η διεθνής κοινότητα να είναι βέβαιη ότι τα μέρη θα τηρήσουν το ειρηνευτικό του σχέδιο, όπως είπε ο δεύτερος τη τάξει στο Σύνδεσμο, ο Άχμεντ Μπεν Χέλι, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το σχέδιο Ανάν για την έξοδο από την κρίση, που προέβλεπε την εφαρμογή μιας εκεχειρίας και την έναρξη διαλόγου, ως σήμερα παραμένει ανεφάρμοστο.
Η επίκληση στο Κεφάλαιο 7 είχε χρησιμοποιηθεί και στη Λιβύη, και η Ρωσία και η Κίνα -που είχαν επιτρέψει την επίκλησή του απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας- κατηγόρησαν το NATO και τις δυτικές δυνάμεις ότι υπερέβησαν την εντολή που είχαν και έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα το επιχείρημα ότι θέλουν να αποτρέψουν την επανάληψη του “λιβυκού σεναρίου” στη Συρία.