Ο κόσμος αριθμούσε το 2011 ούτε λίγο, ούτε πολύ 11 εκατ. εκατομμυριούχους σε δολάρια, όμως η συνολική περιουσία των εν λόγω Κροίσων έχει μειωθεί ένεκα της παγκόσμιας κρίσης από το 2008, τονίζεται σε έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα η γαλλική εταιρεία αποτιμητών Capgemini και η Royal Bank of Canada.
Ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά τους «μεμονωμένους εύπορους», εκείνους που διαθέτουν μία οικονομική επιφάνεια τουλάχιστον ενός εκατ. δολαρίων, εκτός της πρώτης κατοικίας, τυχόν συλλεκτικών αντικειμένων και άλλων ειδών συνεχούς κατανάλωσης.
Έπειτα από μία σημαντική άνοδο του αριθμού των μεμονωμένων ευπόρων το 2010 (+8,3%), η αύξηση σταθεροποιήθηκε στο 0,8% το 2011 κι έφθασε σε αριθμό τα 11 εκατ. σε όλον τον κόσμο.
Η περιουσία τους, που συνολικά υπολογίζεται στα 42 τρισ. δολάρια, έχει σημειώσει παρ’ όλα αυτά μία μείωση κατά 1,7% για πρώτη φορά από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008, που τότε είχε υποχωρήσει κατά 19,5%. Το 2010 οι περιουσίες τους είχαν αυξηθεί κατά 9,7%.
«Έπειτα από μία περίοδο σχεδόν ομαλότητας το 2010, τα επίπεδα αβεβαιότητας το 2011 έφθασαν στο ακρότατό τους τον Νοέμβριο, ένεκα του φόβου για πιθανή μετάσταση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες», τονίζει η Capgemini στην ανακοίνωσή της.
Για πρώτη φορά η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί την περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό μεμονωμένων εκατομμυριούχων (3,37 εκατ.), ξεπερνώντας τη Βόρεια Αμερική που αριθμεί 3,35 εκατ.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία συγκεντρώνουν το 53,3% των πλουσίων, αριθμός αυξημένος εν σχέσει προς το 2010 (53,1%). Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Βραζιλία (+6,2%).
Ο αξίες καταφύγιο απετέλεσαν την προνομιακή επένδυση των πλουσίων κατά το 2011, καθώς οι νομισματικές επενδύσεις και τα ομόλογα «αποτελούν την πιο αποδοτική κατηγορία ρευστότητας», με τα «μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου» να φθάνουν σε «ιστορικά ύψη».