Χωρίς να δένει σε λιμάνι παραμένει το πλοίο με 629 μετανάστες που διασώθηκαν στα νερά της Μεσογείου, μετά την άρνηση του νέου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας να δώσει άδεια για τον κατάπλου του.
Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, δήλωσε πως είναι η Μάλτα εκείνη που θα έπρεπε να δεχτεί το πλοίο Aquarius, κάτι που η Βαλέτα δεν αποδέχθηκε.
Η Μάλτα υποστηρίζει πως η ΜΚΟ SOS Méditerranée περισυνέλεξε τους μετανάστες από λιβυκά ύδατα, κάτι που σημαίνει πως εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Ρώμης.
Η Ιταλία αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου για μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική, ωστόσο η Λέγκα υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της στη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών στη χώρα πως θα τηρούσε σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.
Η ΜΚΟ SOS Méditerranée, που έχει την ευθύνη του πλοίου Αquarius, αναφέρει πως το πλοίο πήρε εντολή από το ιταλικό Συντονιστικό Κέντρο να παραμείνει στη τωρινή του θέση, 35 ναυτικά μίλια από την Ιταλία και 27 από τη Μάλτα.
Σύμφωνα με το BBC, οι 629 μετανάστες που μεταφέρει διασώθηκαν σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης, στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. «Στόχος μας είναι να αποβιβαστούν σε κάποιο ασφαλές λιμάνι οι 629 άνθρωποι που βρίσκονται στο Aquarius. Κάποιοι διασώθηκαν χθες βράδυ σε πολύ δύσκολες συνθήκες» σχολίασε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Mathilde Auvillain. Μεταξύ αυτών είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυοι. Σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρέθηκε στο πλοίο, οι ανήλικοι είναι μεταξύ 13 και 17 ετών και προέρχονται από την Ερυθραία, τη Γκάνα, τη Νιγηρία και το Σουδάν.
Τι λέει η Μάλτα
Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.
Η Ιταλία είχε διατυπώσει το αίτημά της με κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών. Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό».
Τι λέει η Ιταλία
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έστειλε προς την κατεύθυνση του Αquarius δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο Αquarius και μπορεί να το έχει ανάγκη».
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σαλβίνι απείλησε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε όλα τα πλοία που διασώζουν μετανάστες εάν η Μάλτα δεν υποδεχθεί το πλοίο. «Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα» έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».
Ωστόσο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, ο Σαλβίνι δεν έχει δικαιοδοσία στα λιμάνια και δεν είναι σαφές εάν η στάση του θα ακολουθηθεί σε τοπικό επίπεδο. Ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον αρχηγό της Λέγκας, έκανε γνωστό ότι το Αquarius είναι καλοδεχούμενο. «Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς κεφάλαια, να σώσει ζωές», τόνισε ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2018 επιχειρώντας τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου. Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο το 2017 υπολογίζεται ότι είχε φθάσει τους 2.853. Το Σαββατοκύριακο διασώθηκαν στη Μεσόγειο πάνω από 1.000 άνθρωποι.