Διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας δηλώνει η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωση, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές στις 17 Ιουνίου. Η τοποθέτηση γίνεται επειδή ο υποψήφιος της δεξιάς Ιβάν Ντούκε έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η Μπογκοτά με την οργάνωση FARC στα τέλη του 2016, αλλά και στην τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία.
«Λάβαμε μια διαταγή: απαγορεύεται να αποχωρήσουμε από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Αν κερδίσει ο κ. Ντούκε, θα μας βρει εδώ. Μπορεί να ορίσει την αντιπροσωπεία του και θα συνεχίσουμε» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών Πάμπλο Μπελτράν σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, τις οποίες αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υποψήφιος της σκληρής δεξιάς Ντούκε κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή και θεωρείται το φαβορί ενόψει του δεύτερου γύρου, στον οποίο θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της λεγόμενης αντισυστημικής αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο.
Στην καρδιά του προγράμματος του Ντούκε φιγουράρει η αναθεώρηση της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2016 με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), την οποία θεωρεί υπερβολικά επιεική έναντι των πρώην ανταρτών, καθώς δεν φυλακίζονται εάν παραδέχονται εγκλήματα που διέπραξαν. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία τις συνομιλίες που άρχισαν επίσημα στις αρχές του 2017 ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και τον ELN, την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων.
Πάντως για τον Μπελτράν μετράνε μόνο οι πράξεις. «Ζούμε στον κόσμο των “ψευδών ειδήσεων”. Όλος αυτός ο πληροφοριακός πόλεμος έχει επιπτώσεις στον κόσμο. Πρέπει να επιμείνουμε, ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε τη σελίδα του πολέμου» υπογράμμισε.
Οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κίτο, επαναλήφθηκαν στην Κούβα τη 10η Μαΐου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου του Ισημερινού Λενίν Μορένο η χώρα του να πάψει να τις φιλοξενεί, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στα σύνορά της με την Κολομβία. Στην Αβάνα, τα μέρη μελετούν κυρίως την εφαρμογή νέας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, έπειτα από την πρώτη εκεχειρία που κράτησε 101 ημέρες, από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
«Έχουμε προχωρήσει όσον αφορά τις προσυμφωνίες για την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός. Ελπίζουμε ότι θα έχει τεθεί σε ισχύ όταν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, την 7η Αυγούστου» εξήγησε ο Μπελτράν.
Ο ELN ανακοίνωσε ήδη τη 14η Μαΐου ότι αποφάσισε τη μονομερή αναστολή όλων των «στρατιωτικών δραστηριοτήτων του» από «την 25η Μαΐου ως τα μεσάνυχτα της 29ης» για να μπορέσουν οι πολίτες να ψηφίσουν απρόσκοπτα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η απόφαση για το εάν η χειρονομία αυτή θα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο επαφίεται στη διοίκηση της οργάνωσης, διευκρίνισε ο Μπελτράν, ο οποίος πάντως θεωρεί «πολύ πιθανή» την προοπτική αυτή. Ο ELN ιδρύθηκε από ριζοσπαστικοποιημένους καθολικούς ιερείς το 1964, εν μέσω ενός ξεσηκωμού των αγροτών στην Κολομβία, εμπνεόμενος από την επανάσταση της Κούβας και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, έναν από τους ηγέτες της.