Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε σήμερα κατά 5 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια στην Υεμένη, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται «απελπιστική».

«Από σοβαρή η κατάσταση στην Υεμένη έχει γίνει απελπιστική», δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι επιπλέον πόροι θα επιτρέψουν τη βελτίωση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, την υποστήριξη προγραμμάτων επισιτισμού, την ανάπτυξη προγραμμάτων «χρήματα έναντι εργασίας» και την παροχή επιδοτήσεων προϊόντων για 200.000 ανθρώπους, διευκρίνισε η Γκεοργκίεβα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει φέτος 20 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη. Χρηματοδότησε σχέδια περίθαλψης και κατοικίας, επένδυσε στη διαχείριση προσφυγικών καταυλισμών και προσέφερε βασικά αντικείμενα οικοσκευής σε εκτοπισμένους κατοίκους της Υεμένης και πρόσφυγες από το Κέρας της Αφρικής.

«Δεν εντατικοποιούμε τη βοήθειά μας μόνο επειδή είναι καθήκον μας να αποφύγουμε την εξάπλωση του υποσιτισμού, αλλά και επειδή ο λιμός και οι κακουχίες το μόνο που καταφέρνουν είναι η αποσταθεροποίηση της εύθραυστης μετάβασης που πραγματοποιείται», υπογράμμισε η ευρωπαία Επίτροπος.

Πέρυσι, η φτώχεια που συνδέεται με τις συγκρούσεις, που συνεχίζονται στην Υεμένη από το 2004, με την ξηρασία, με την εισροή προσφύγων και την αύξηση των τιμών των εδώδιμων τροφίμων επέτεινε την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Μόνο το 2011, το κόστος των εδώδιμων τροφίμων αυξήθηκε κατά 40 με 60%, ενώ η τιμή του νερού, που είναι σπάνιο, κατά 200%, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ.

Παράλληλα αυξήθηκαν τα ποσοστά ανεργίας στην Υεμένη και πλέον χωρίς δουλειά είναι 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε συνολικό πληθυσμό 22 εκατομμυρίων με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τραφούν, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Στις 23 Μαΐου η Γκεοργκίεβα θα πάρει μέρος στη σύνοδο των «Φίλων της Υεμένης» που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και η οποία έχει στόχο να βρει έναν τρόπο για να βγει η χώρα από την κρίση της φτώχειας.