Πριν από κάποιες εβδομάδες η ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη δεν υπήρχε καν σαν σκέψη. Ωστόσο, τώρα με την ανάδειξη πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που αρνούνται να παραμείνουν δεσμευμένοι με τους όρους της δανειακής σύμβασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν αυστηρά μηνύματα και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ πιθανό.
Την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης εξέφρασε τους New York Times, ο Γκούντραμ Γουλφ, αναπληρωτής διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel, ενώ επεσήμανε πως ακόμη και με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, κάτι το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους, τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης θα παραμείνουν. Ωστόσο, «αν και τίποτε δεν είναι γραμμένο σε χαρτί», η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει αρχίσει να συζητά ξεκάθαρα και ανοιχτά» τι πρόκειται να συμβεί αν η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ.
«Οι Γερμανοί σε μεγάλο βαθμό πιστεύουν πια ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη» είπε ο Κάρτσεν Χέφεκερ, ειδικός στο ευρώ και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Σίγκεν στη Γερμανία. «Αν η χώρα πραγματικά συνεχίσει στο μονοπάτι που τώρα χαράζει, θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η προσπάθεια να παραμείνει στο ευρώ. Πώς να αντιμετωπίσεις μία χώρα που λέει ότι δεν θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει;» προσέθεσε.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν αυτό συμβεί, η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει. «Οι προετοιμασίες λαμβάνουν χώρα σιωπηρά για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει ότι θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα» υπογράμμισε οΧέριμπερτ Ντίτερ, ειδικός στις διεθνείς χρηματαγορές του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών και Αμυντικών Σχέσεων. «Η διάθεση στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους είναι λιγότερο ενθουσιώδης, για να το πούμε επιεικώς.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είπε ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωτική, είναι εθελοντική και ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιλογή. Δεν μπορείς να είσαι μέλος μιας κοινότητας αν δεν ακολουθείς τους κανόνες» κατέληξε.