Για το ενδεχόμενο να μην επικυρωθεί η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας αν δεν πληρούνται οι συνθήκες ενός Κράτους δικαίου, όσον αφορά τη Γιούλια Τιμοσένκο, προειδοποίησε το Κίεβο το Βερολίνο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της ουκρανής πρώην πρωθυπουργού, απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την επικύρωση της συμφωνίας.

«Εμείς οι Γερμανοί λέμε πως η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας δεν μπορεί να επικυρωθεί αν δεν πληρούνται απολύτως οι συνθήκες ενός Κράτους δικαίου», τόνισε ο Βέστερβέλε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Η συμφωνία της 30ής Μαρτίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία δεν έχει ακόμα υπογραφεί επισήμως. Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στο Κίεβο πως ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει τους κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να ξέρει πως ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά από μια γέφυρα που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την δημοκρατία και το Κράτος δικαίου», υπογράμμισε ο Βέστερβέλε.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η καγκελάριος Μέρκελ και η κυβέρνησή της είναι πιθανό να μην μεταβούν στην Οικρανία για τους αγώνες της εθνικής Γερμανίας αν μέχρι τότε δεν έχει απελευθερωθεί η Γιούλια Τιμόσενκο.