Τη συνέχιση της επιβολής κυρώσεων και της άσκησης πιέσεων στο Ιράν το διάστημα που η Τεχεράνη εξετάζει τη στάση της ενόψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, προανήγγειλε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Στο μεταξύ μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πιέζουν να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις, με το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες που ξανάρχισαν το Σαββατοκύριακο δεν σταματούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να εκλάβουν εσφαλμένα τον θετικό διπλωματικό διάλογο ως συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε εκπρόσωπος του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μαρκ Κερκ. Ο Κερκ και πολλά άλλα μέλη του Κογκρέσου πιέζουν το Λευκό Οίκο να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του έναντι του Ιράν και πιέζουν να αποφασιστούν επιπρόσθετες κυρώσεις ώστε να τρωθούν οι ιρανικές εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ήδη έχουν αναγκάσει μερικούς από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν, όπως η Ιαπωνία, να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Άλλες χώρες σπεύδουν να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές αργού από το Ιράν πριν εκπνεύσει η προθεσμία στα μέσα της χρονιάς. Εάν δεν το κάνουν, οι τράπεζές τους θα αποκλειστούν από τις αμερικανικές αγορές.

«Έχουμε 5 εβδομάδες για να πείσουμε τους Ιρανούς ότι οι κυρώσεις που εγκρίναμε τον Δεκέμβριο ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1, που αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία- συν τη Γερμανία, συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες στη Βαγδάτη την 23η Μαΐου.

Αρκετοί ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί γερουσιαστές τάσσονται υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα καλεί την κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της κυριότερης ναυτιλιακής εταιρίας του Ιράν και θα αποβάλλει όλες τις ιρανικές τράπεζες από ένα παγκόσμιο ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών που είναι απαραίτητο για την μεταφορά κεφαλαίων.

Όμως το νομοσχέδιο αυτό έχει κολλήσει, καθώς ο πρόεδρος της πλειοψηφούσας ομάδας των δημοκρατικών στη Γερουσία αρνήθηκε να εξετάσει την προσθήκη επιπρόσθετων κυρώσεων στο κείμενο. Είναι ασαφές το εάν ο Ριντ θα επιτρέψει να γίνει ψηφοφορία πριν από τις συνομιλίες της Βαγδάτης. Ο Μενέντες, από την πλευρά του, χαρακτήρισε κρίσιμο το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο το ταχύτερο ώστε να σταλεί το μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τις συνομιλίες της Βαγδάτης για να κωλυσιεργήσουν κερδίζοντας χρόνο ώστε να σημειώσουν πρόοδο στο μυστικό πυρηνικό τους πρόγραμμα».

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως δεν υπάρχουν βλέψεις να αμβλυνθούν οι κυρώσεις στο Ιράν ωσότου η Τεχεράνη κάνει βήματα για να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία λέμε στους Ιρανούς ότι θα μπορούσαμε να άρουμε εν μέρει τις κυρώσεις», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Βίλι Σόντελ στους δημοσιογράφους ερωτηθείς εάν ορισμένες κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της ομάδας 5+1 με το Ιράν.

«Είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο να κάνουν πολύ μακρές διαπραγματεύσεις να οδηγούν στο πουθενά», πρόσθεσε ο Δανός ΥΠΕΞ.