Περισσότερα από 57.000 όπλα παρέδωσαν οι Αυστραλοί στις αρχές πέρσι, στο πλαίσιο της εθνικής «αμνηστίας» για την οπλοκατοχή.

Η 3μηνη αμνηστία είχε στόχο να περιορίσει τον αριθμό των όπλων που ορισμένοι κατείχαν παράνομα, χωρίς να υπάρχει ο φόβος δίωξης.

Η κυβέρνηση της χώρας τονίζει πως η συμφωνία για αμνηστία έχει κάνει την Αυστραλία πιο ασφαλή.

«Το ότι έφυγαν από τους δρόμους αυτά τα μη καταγεγραμμένα όπλα σημαίνει πως δεν θα πέσουν στα χέρια εγκληματιών, που μπορεί να τα χρησιμοποιούσαν για να θέσουν σε κίνδυνο ζωές αθώων Αυστραλών» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Άνγκους Τέιλορ.

Η αμνηστία εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί η εισροή παράνομων όπλων στη χώρα και η απειλή της τρομοκρατίας.

Όπως εξηγεί το BBC, είναι παράνομο να κατέχει κανείς μη καταχωρημένο όπλο στην Αυστραλία. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμο 225.000 δολαρίων ΗΠΑ και ποινές φυλάκισης έως 14 ετών.

Μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν είναι περίπου 2.500 αυτόματα όπλα, 2.900 περίστροφα και ένα ρουκετοβόλο, που πιστεύεται πως βρέθηκε σε χωματερή.

Περίπου το ένα τρίτο των όπλων καταστράφηκαν ενώ τα υπόλοιπα καταχωρήθηκαν ή δόθηκαν προς πώληση.

Η αστυνομία εκτιμά πως η τοπική «μαύρη αγορά» περιλαμβάνει 260.000 παράνομα όπλα.

Η Αυστραλία είχε εφαρμόσει την ίδια αμνηστία το 1996 και το 1997, μετά τον φόνο 35 ανθρώπων σε πόλη της Τασμανίας. Είχαν τότε παραδοθεί 650.000 όπλα ενώ το περιστατικό είχε οδηγήσει και σε μεγάλη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε σχέση με την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.