Η ανακοίνωση των τελευταίων «αδύναμων οικονομικών δεδομένων» οδήγησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, να προτρέψει σήμερα δημόσια τους γερουσιαστές να προωθήσουν το «αποτελματωμένο», όπως το χαρακτήρισε, εδώ και μήνες νομοσχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δανεισμό τους.
Η προεδρική προτροπή έγινε μετά την ανακοίνωση των χειρότερων εδώ και εννέα μήνες επίσημων στοιχείων για την ανεργία, που μαζί με το χαμηλό βιομηχανικό δείκτη δε βοηθούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές σχετικά με την αργοπορία ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την αργοπορία στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που τις εμποδίζει να προσλαμβάνουν προσωπικό.

«Έχει νόημα στην παρούσα συγκυρία το νομοσχέδιο, ανέμενα μια σύμπλευση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το κρίσιμο θέμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και κάποιοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, αντιτείνουν ότι με το νομοσχέδιο προστίθενται δημόσιες δαπάνες άρα και δημόσιο έλλειμμα.

Πράγματι, το νομοσχέδιο προβλέπει ενίσχυση μεγάλων τραπεζών με 30 δισ. δολάρια, για να δανείσουν αυτές εν συνεχεία μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα προσφέρουν τα δύο τρίτα των νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν επίσημα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας. Οι νέοι, επίσημα καταγεγραμμένοι, άνεργοι είναι περισσότεροι μετά από το Νοέμβριο, πέρυσι, αντίθετα με την πρόβλεψη μερικών αναλυτών, ότι ο αριθμός τους θα μειωνόταν.

Απαλλαγμένος από εποχιακές διακυμάνσεις, δηλαδή τους εποχικά απασχολούμενους, ο αριθμός τους είναι περίπου μισό εκατομμύριο. Το νούμερο αυτό είναι το υψηλότερο εδώ και εννέα μήνες, από τις 488.000 σύμφωνα με προηγούμενη καταμέτρηση.

Από την ύφεση στις ΗΠΑ έχουν χαθεί συνολικά οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κάτι που έκανε τα μέλη του Κογκρέσου πρόσφατα να υιοθετήσουν την παράταση ισχύος για τα ευεργετήματα, που το δημόσιο εγγυάται για τους ανέργους.