Σάλος έχει προκληθεί από το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ» που αναφέρει ότι η Τουρκία και τουρκοκύπριοι προετοιμάζουν άνοιγμα της Αμμοχώστου, υπό τουρκική διοίκηση.

Μείζον χαρακτήρισε το θέμα της Αμμοχώστου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει αμέσως προς τους ευρωπαίους εταίρους τής Κύπρου και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διαβούλευση των πολιτικών δυνάμεων και να γίνουν παραστάσεις προς τα ευρωπαϊκά, αλλά και διεθνή κοινοβουλευτικά όργανα.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής μίλησε για «τουρκικά τεχνάσματα» και συνέστησε προσοχή για να μην παγιδευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επίσης, υπέδειξε ότι όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και το πρόσφατο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούν την Τουρκία, «ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης, να παραδώσει την κλειστή περιοχή της κατεχόμενης πόλης στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι, επιζώντες ή οι κληρονόμοι τους, στα σπίτια και τις περιουσίες τους».