Έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους της Ε.Ε. για την κατάσταση της υγείας της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλιας Τιμοσένκο, που εκτίει ποινή κάθειρξης μετά τον Αύγουστο.

Συγχρόνως, το Συμβούλιο της Ευρώπης τόνισε στις αρχές του Κίεβου «την ευθύνη που έχουν» απέναντι στην κρατούμενη.

«Με ανησυχεί ιδιαιτέρως η κατάσταση της υγείας της Γιούλιας Τιμοσένκο, που επιδεινώνεται» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο στο Στρασβούργο ο γενικός γραμματέας του θεσμού, Τόρμπιορν Γιάγκλαντ. «Εναπόκειται στις ουκρανικές αρχές να εγγυηθούν ότι η κυρία Τιμοσένκο τυχαίνει της προσήκουσας αντιμετώπισης και όπως ορίζουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Κίεβο απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αρχή του Δεκεμβρίου έκανε επίσκεψη στη φυλακή όπου κρατείτο τότε η Τιμοσένκο, στην περιοχή του Κίεβου (σ.σ.:τώρα όμως κρατείται σε φυλακή στην επαρχία), μαζί με δύο υπουργούς ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία της, επειδή καθυστερούσαν οι ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες χρειάζονταν οι 3 κρατούμενοι.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε τότε ότι «θα χειριστεί αυτό το ζήτημα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

Η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, είναι σήμερα 51 ετών.