Τον κατάλογο των Βορειοκορεατών αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν στις πρώτες συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας ύστερα από πάνω από δύο χρόνια έστειλε στη Σεούλ η Πιονγιάνγκ.

Το κύριο θέμα των συνομιλιών, που θα γίνουν την Τρίτη, είναι η συμμετοχή της Πιονγιάνγκ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται τον ερχόμενο μήνα στη Νότια Κορέα.

Η συνάντηση Βορρά-Νότου, η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2015, θα γίνει στο Πανμουντζόμ, το συνοριακό χωριό όπου υπογράφτηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Κορέας (1950-53).

Της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Ρι Σον-Γκουόν, επικεφαλής του βορειοκορεατικού τμήματος διακορεατικών υποθέσεων, ο οποίος θα συνοδεύεται από τέσσερις αξιωματούχους.

Ο διάλογος επαναλαμβάνεται έπειτα από δύο χρόνια επιδείνωσης του κλίματος στην κορεατική χερσόνησο, στη διάρκεια των οποίων η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε τρεις νέες πυρηνικές δοκιμές και πολλαπλασίασε τις εκτοξεύσεις πυραύλων, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Σήμερα δηλώνει πως έχει επιτύχει τον στρατιωτικό σκοπό της: να μπορεί να απειλήσει με πυρηνικά πυρά το σύνολο του αμερικανικού ηπειρωτικού εδάφους.