Τα μάζεψαν από τη Συρία και την εργασία τους κινέζοι εργάτες σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και την αιματοχυσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Μόνο εκατό εργάτες θα μείνουν πίσω για να φρουρούν εγκαταστάσεις και μηχανήματα, πρόσθεσε ο υπουργός Τσεν Ντεμίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει συνολικά πόσοι κινέζοι πολίτες βρίσκονται στη Συρία ή πόσα είναι τα έργα στα οποία απασχολούνται.

«Η κινεζική κυβέρνηση και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την προστασία των κινεζικών εταιριών και έργων στο εξωτερικό, καθώς και την προστασία της ζωής των κινέζων πολιτών, ειδικά των ομάδων μηχανικών», τόνισε ο Τσεν.

Το Πεκίνο έστειλε αυτήν την εβδομάδα απεσταλμένο στη Δαμασκό, ενώ διεξάγονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που ζητεί τον τερματισμό της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στη Συρία.

Κίνα και Ρωσία έθεσαν δύο φορές βέτο σε ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, προκαλώντας την διεθνή καταδίκη.

Την περασμένη χρονιά, η Κίνα βρέθηκε απροετοίμαστη στη Λιβύη. Περίπου 36.000 Κινέζοι εγκλωβίστηκαν στη χώρα και αναγκάστηκαν να διαφύγουν με ναυλωμένα πλοία ή με τα πόδια και λεωφορεία προς την Αίγυπτο.