Σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, μετά τις εθνοτικές ταραχές που ξέσπασαν στο νότο της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Κιργιστάν κρίθηκαν ένοχες για βιαιότητες κατά της ουζμπεκικής μειονότητας. Οι βιαιότητες αφορούν κυρίως σε βασανιστήρια, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί το Μπισκέκ, ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τη μειονότητα των Ουζμπέκων, ούτε κατά τη διάρκεια των εθνοτικών ταραχών στο νότο της χώρας, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 370 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 400.000, αλλά ούτε όταν αυτές σταμάτησαν.
«Οι έρευνες που έγιναν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι πράκτορες που ήταν επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της έννομης τάξης υπέβαλαν συστηματικά ανθρώπους, που είχαν συλληφθεί μετά τις ταραχές του Ιουνίου σε βιαιότητες και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους», επισημαίνει η έκθεση.
Την ώρα που οι αρχές ισχυρίζονταν ότι ερευνούσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών του Ιουνίου από τις δύο εθνοτικές ομάδες, οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας είχαν κυρίως στόχο τη μειονότητα των Ουζμπέκων, προσθέτει η έκθεση. Αυτή η έκθεση, που είναι το αποτέλεσμα έρευνας των δύο τελευταίων μηνών για τις εθνοτικές ταραχές που ξέσπασαν στο Κιργιστάν, περιέχει και λεπτομερείς περιγραφές βασανιστηρίων.
«Δεκάδες μάρτυρες δήλωσαν ότι άνθρωποι καμουφλαρισμένοι που οδηγούσαν στρατιωτικά οχήματα ύψωσαν οδοφράγματα εμποδίζοντας την είσοδο στις συνοικίες των Ουζμπέκων, επιτρέποντας έτσι στο πλήθος που ερχόταν να κάψει και να λεηλατήσει τα ουζμπεκικά σπίτια», αναφέρει η έκθεση.
Εξάλλου, στις αρχές Αυγούστου η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν Ρόζα Ουτουνμπάγεβα είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν ένοχες για βιαιότητες εναντίον της ουζμπεκικής μειονότητας.