Διαβεβαιώσεις για τον σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του που ορκίζεται αύριο, Δευτέρα, ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, θα δώσει την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμματων Ελευθέρων για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Για το βράδυ της Τρίτης είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του καγκελάριου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τις οποίες σημαντικό θέμα συζήτησης θα είναι και η προετοιμασία της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να αναφερθεί στην μεταβίβαση από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στην καγκελαρία των αρμοδιοτήτων για την ΕΕ, και την ως εκ τούτου διατήρηση τους από τον ίδιο, όπως συνέβαινε στη διάρκεια της έως τώρα θητείας του ως επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.
Ως απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και ως μελλοντικός καγκελάριος, ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες λίγο μετά τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, των οποίων υπήρξε νικητής, και είχε διαβεβαιώσει τόσο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και τον Ντόναλντ Τουσκ για την προσήλωση στην ΕΕ, την οποία, όπως τόνιζε, πρόκειται να έχει η προς σχηματισμό συγκυβέρνησή του με το Κόμμα των Ελευθέρων.
Μετά την τότε συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Κουρτς είχε δηλώσει «φιλοευρωπαίος», αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι «την απόφαση για το πώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, θα την λάβουμε εμείς στην Αυστρία».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ως προς μία κυβερνητική συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων, περιορίστηκε μόνον να αναφέρει πως, «όμως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μου είπε ότι είμαι ένας φιλοευρωπαίος, δεν χρειάζεται να του το διαβεβαιώσω, το γνωρίζει ούτως ή άλλως».
Ενδεικτικό θεωρείται πάντως το γεγονός πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε τότε να προβεί σε καμία δήλωση μετά τις συνομιλίες τους, ενώ παρατηρητές στη Βιέννη έκαναν παραλληλισμούς των αποσαφηνίσεων του Κουρτς, ως προς το ποιος αποφασίζει για την μορφή της κυβέρνησης, με το προεκλογικό σύνθημα του Λαϊκού Κόμματος «Εκλέγουμε όποιον εμείς θέλουμε», κατά τις προεδρικές εκλογές του 1986, για τον υποψήφιό του, τον αμφιλεγόμενο, λόγω του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του, Κουρτ Βάλντχαϊμ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ως πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος είχε πάρει σαφή θέση δύο εβδομάδες μετά τις πρόσφατες πρόωρες εκλογές εναντίον του πιθανολογούμενου σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού , ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνιζε πως δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως ο ίδιος υπήρξε έντονος και πολύ οργισμένος επικριτής του προηγούμενου παρόμοιου συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, μεταξύ 2000 και 2006.
Ήταν μάλιστα εκείνος (σ.σ. ως τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν) ο οποίος επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων σε εκείνη την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, στη βάση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, και σήμερα, όπως ανέφερε, ο ίδιος εκπροσωπεί τις ίδιες πεποιθήσεις.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2000, υπάρχουν, κατά την άποψή του, δύο μεγάλες διαφορές που τον οδηγούν σε μία τοποθέτηση που δεν είναι ίδια με εκείνη του 2000 και αυτές είναι, κατά πρώτον το ότι η εμπειρία από την επιβολή των κυρώσεων δεν ήταν ευτυχής, καθώς αυτές ενίσχυσαν τις λαϊκίστικες ιδέες και αποδυνάμωσαν το φιλοευρωπαϊκό φρόνημα στην Αυστρία, και αυτό (οι κυρώσεις) είναι ένα εργαλείο που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα.
«Κατά δεύτερον, το Κόμμα των Ελευθέρων του σήμερα δεν είναι πλέον το κόμμα του Γεργκ Χάιντερ. Δεν είναι ένα μετριοπαθές κόμμα, αλλά συνεχίζει να έχει τις ρίζες του στην άκρα δεξιά, της οποίας τις θέσεις εγώ καταπολεμώ», είχε αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι, «όμως το κόμμα του Χάιντερ είχε μία νοσταλγία στο Τρίτο Ράιχ που καταδεικνύει μία χαμένη ιστορική ανατροφή και άρα θα πρέπει κανείς τώρα να δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά όχι με μέσα από το τότε πρίσμα».