Το παρελθόν του Νιγηριανού πρώην κυβερνήτη Τζέιμς Άιμπορι περιλάμβανε τη δουλειά του ως ταμίας σε βρετανικό κατάστημα κι ετήσιο εισόδημα περίπου 5.000 λίρες. Το πώς από εκεί βρέθηκε να είναι ένας από τους πολιτικούς με το μεγαλύτερο πλούτο και τη μεγαλύτερη επιρροή στη Νιγηρία, είναι αντικείμενο έρευνας από τις αρχές της χώρας του που τον κατηγορούν για κατάχρηση εκατομμυρίων λιρών από την πολιτεία όπου κυβερνούσε.

Ο 49χρονος βρέθηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου και παραδέχθηκε πως έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια λίρες από την πλούσια σε πετρέλαιο πολιτεία που διοικούσε στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με τη Scotland Yard, το ύψος της απάτης του μπορεί να φτάσει τα 250 εκατομμύρια λίρες.
Ο Άιμπορι κλήθηκε σε βρετανικό δικαστήριο καθώς μεγάλο μέρος από τα χρήματα που καταχράστηκε «ξεπλύθηκε» στο γραφείο του στο Λονδίνο.

Ο 49χρονος μετακόμισε από τη Νιγηρία στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’80 και είχε βρεθεί ένοχος για κλοπή από το κατάστημα όπου εργαζόταν τη δεκαετία του ’90. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε για κλεμμένη πιστωτική κάρτα κι επέστρεψε στη Νιγηρία όπου εργάστηκε ως σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Σάνι Αμπάτσα. Γρήγορα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία του κόμματός του και το 1999 εξελέγη κυβερνήτης.

Μεταφέροντας ποσά από τον πολιτειακό στον προσωπικό του λογαριασμό πλούτισε ενώ η σύζυγος, η αδελφή, η ερωμένη και η δικηγόρος του τον βοήθησαν να ξεπλύνει τα χρήματα.

Στην ιδιοκτησία του βρέθηκαν πολυτελείς κατοικίες, ένας στόλος ακριβών αυτοκινήτων και ιδιωτικό τζετ ενώ ξόδευε 126.000 λίρες το μήνα μέσω της πιστωτικής του κάρτας.