Η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία δοκιμάζεται συνεχώς και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα, μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα όταν έκρηξη βόμβας σε κάδο απορριμμάτων τραυμάτισε ελαφρά τρία παιδιά.

Η έκρηξη στο Λέργκαν μπορεί να μην είχε νεκρούς αλλά σίγουρα αναστάτωσε τους πολίτες και άλλαξε τα δεδομένα.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν κινητοποιηθεί για μια μεγάλη Προτεσταντική παρέλαση στο Λόντοντερι. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι η επιχείρηση στήθηκε με σκοπό τον τραυματισμό ή ακόμη και τον θάνατο των αστυνομικών και από τύχη τα παιδιά που βρισκόντουσαν στο σημείο δεν έπαθαν κάτι πιο σοβαρό.

«Αυτοί που τοποθέτησαν αυτό τον εκρηκτικό μηχανισμό καταμεσής μιας κατοικημένης περιοχής προφανώς δεν ενδιαφέρονται ποιον θα τραυματίσουν ή θα σκοτώσουν και δεν έχουν καμιά συναίσθηση της κοινωνικής ή της πολιτικής υπευθυνότητας», δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Τζον Ο’ Ντάουντ.

Κατά την παρέλαση-διαδήλωση έγιναν αρκετές συλλήψεις για διατάραξη της κοινής ειρήνης αλλά δεν σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

Οργανώσεις που έχουν αποσκιρτήσει από τον IRA έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα και απόπειρες δολοφονίας εναντίον ενός ταγματάρχη, μιας αστυνομικίνας και ενός μέλους του πολιτικού προσωπικού της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες.