Το «πράσινο» φως άναψε ο Μπάρακ Ομπάμα για την ανέγερση ενός τζαμιού και τη δημιουργία μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Παρά τις πολλές αντιδράσεις από την πλευρά των συντηρητικών αλλά και αρκετών νεοϋορκέζων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Ως πολίτης, και ως πρόεδρος, πιστεύω ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν το ίδιο δικαίωμα όπως και οποιοσδήποτε άλλος σε αυτή τη χώρα να ασκούν τη θρησκεία τους. Αυτό συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα να κτίσουν έναν τόπο λατρείας κι ένα κοινοτικό κέντρο σε ιδιωτική γη στο κάτω Μανχάταν, βάσει των τοπικών νόμων και κανονισμών».

Ο Ομπάμα έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για τη βελτίωση των σχέσεων της Αμερικής με το μουσουλμανικό κόσμο, μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη κίνηση ως στόχο της εξωτερικής του πολιτικής, και ξεκαθάρισε πως «εδώ είναι η Αμερική κι η δέσμευσή μας στη θρησκευτική ελευθερία πρέπει να είναι απαρασάλευτη».

Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις είναι πολλές και χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μαρκ Γουίλιαμς, του εκπροσώπου του συντηρητικού πολιτικού κινήματος Tea Party, ο οποίος ανέφερε ότι το κέντρο θα χρησιμοποιείται από τους τρομοκράτες για να λατρεύουν το «θεό-μαϊμού» τους.