Η Γερουσία υιοθέτησε την φορολογική μεταρρύθμιση με μόλις 51 ψήφους έναντι 49 που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η οποία προβλέπει μεγάλη μείωση φόρων.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του 45ου Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δεν κατάφερε το φθινόπωρο να τηρήσει τη δέσμευσή του να καταργήσει τον νόμο για το σύστημα υγείας του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι μια μεγάλη στιγμή για τις αμερικανικές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις που περιμένουν να γυρίσει η σελίδα της αργής ανάκαμψης της εποχής Ομπάμα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ρεπουμπλικανός Τζον Κόρνιν.
Η είδηση θα βρισκόταν αναμφίβολα στην πρώτη θέση της ειδησεογραφίας, αν δεν υπήρχε η εξέλιξη στην έρευνα για τη Ρωσία που διεξάγεται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος απήγγειλε χθες κατηγορίες σε βάρος του πρώην προεδρικού συμβούλου Μάικλ Φλιν, ο οποίος δήλωσε ένοχος για ψευδείς δηλώσεις.
Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, πλην ενός, ψήφισαν λίγο πριν από τις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα) υπέρ της μεταρρύθμισης, ενώ η δημοκρατική μειοψηφία αντιτάχθηκε ομόφωνα σ’ αυτή. Νωρίτερα δύο τροπολογίες, μια ρεπουμπλικανική και μια δημοκρατική, είχαν υιοθετηθεί στη διάρκεια μιας μακράς σειράς ψηφοφοριών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν λάθος, μετά την ταπεινωτική αποτυχία τους να καταργήσουν το Obamacare. Έβαλε τη μείωση των φόρων στο κέντρο της οικονομικής πολιτικής του, με στόχο να ξαναδώσει αγοραστική δύναμη στη μεσαία τάξη και να καταστήσει τις ΗΠΑ περισσότερο ανταγωνιστικές για τις επιχειρήσεις.
Ο φόρος στις εταιρείες, που σήμερα φθάνει το 35%, θα μειωθεί στο 20%. Όλες οι κατηγορίες των φορολογουμένων θα δουν τους φόρους τους να μειώνονται, ωστόσο ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν από το 2018 κάποια αύξηση στα ποσά που καταβάλλουν για φόρους, καθώς καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές.
Επίσης θα υπάρξει μια απλούστευση της φορολογικής διαδικασίας η οποία θα επιτρέψει θεωρητικά στους φορολογουμένους να δηλώνουν τα έσοδά τους σ’ ένα έντυπο μεγάλο όσο μια «καρτ-ποστάλ».