Σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο, όπου ζουν κατά πλειοψηφία Σέρβοι, δημοψήφισμα για να καθοριστεί η στάση των Σέρβων απέναντι στην Πρίστινα

«Αποδέχεστε τους θεσμούς της αποκαλούμενης δημοκρατίας του Κοσόβου;» θα είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» οι Σέρβοι.

Οι κάλπες θα ανοίξουν σε 82 εκλογικά κέντρα στους δήμους Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεποσάβιτς. Το δημοψήφισμα διοργανώνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θεωρείται παράνομο από την κυβέρνηση του Κοσόβου και άκυρο από τους εκπροσώπους του διεθνούς παράγοντα (UNMIK – EELEX ).

Το δημοψήφισμα δεν υποστηρίζει ούτε η κυβέρνηση της Σερβίας, εκτιμώντας ότι «θα βλάψει τη διαπραγματευτική θέση του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα και θα διχάσει το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο, με δεδομένο ότι οι Σέρβοι, νότια του ποταμού Ίμπαρ, δεν συμμετέχουν στο δημοψήφισμα».

Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Κρστιμίρ Πάντιτς, αντιθέτως, δήλωσε στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92 ότι μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα ελαττωθεί «η φοβερή πίεση που ασκείται στο βόρειο Κόσοβο και θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της σερβικής αντιπροσωπείας και η θέση της κυβέρνησης και του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς στις μελλοντικές συνομιλίες για το Κόσοβο».

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης και τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου.