Η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της Βουλγαρίας έπεσε στους -10 ως -20 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να σταματήσει το λιώσιμο του χιονιού και να πέσει η στάθμη των ποταμών που είχαν «φουσκώσει» τα τελευταία 24ωρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Έβρος, η στάθμη του οποίου κατέβηκε κατά 80 εκατοστά σήμερα, μετά τη μεγάλη χθεσινή άνοδο, και συνεχίζει σε πτωτική τροχιά.
Παρ’ όλα αυτά, ωστόσο, ο μεγάλος διασυνοριακός ποταμός απέκλεισε εντελώς τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, μεταμορφώνοντας σε… νησί τον κεντρικό συνοριακό σταθμό ελέγχου «Καπιτάν Αντρέεβο».
Η πλημμύρα απέκλεισε στο συνοριακό σταθμό περίπου 30 νταλίκες που δεν έχουν άλλη λύση από το να περιμένουν να αποτραβηχτούν τα νερά. Ούτως ή άλλως, βέβαια, η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 10 τόνων έχει απαγορευτεί σε όλη τη Βουλγαρία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό «Ντάρικ».
Στην πόλη Σβίλεγκραντ, όπου σπάσιμο αναχώματος στον Έβρο, νωρίτερα, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μια ολόκληρη συνοικία, μια έγκυος, μόλις 15 ετών, μεταφέρθηκε σήμερα με ειδικό όχημα της χωροφυλακής στο νοσοκομείο της πόλης από αποκλεισμένο από ανεμοθύελλα γειτονικό χωριό, προκειμένου να γεννήσει. Ο «καρπός» του επιτυχημένου εγχειρήματος ήταν ένα αγοράκι, βάρους 2,7 κιλών.
Το χωριό Μπίσερ, που πλημμύρισε χθες, με αποτέλεσμα οχτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, γίνεται αποδέκτης ενός μεγάλου κύματος αλληλεγγύης από ανθρώπους από κάθε γωνιά της Βουλγαρίας. Ως συνέπεια, έχουν συγκεντρωθεί τόσα τρόφιμα, που το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσεων που έχει στηθεί στο χωριό τα προωθεί σε άλλα μέρη της χώρας, όπου εντοπίζονται προβλήματα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο υπουργός Γεωργίας Μιροσλάβ Νάϊντενοφ, ο οποίος βρίσκεται στο Μπίσερ, συμμετέχοντας στην οργάνωση των εργασιών διάσωσης και αποκατάστασης.
Στην περιφέρεια Κίρτζαλι, 40 είναι τα μικρά φράγματα, τα νερά των οποίων άρχισαν να αδειάζουν οι αρμόδιες αρχές, όπως ανήγγειλε σήμερα η περιφερειάρχης βάνκα Ταουσάνοβα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσουν τα δύο μεγάλα φράγματα στον Άρδα, Κίρτζαλι και Στουντέν Κλάντενετς.
Στο τελευταίο, μάλιστα, εφαρμόζεται η διαδικασία ελεγχόμενης εκροής των υδάτων από χθες το βράδυ, μέσω της ειδικής εγκατάστασης και του υδροηλεκτρικού σταθμού του φράγματος, σύμφωνα με τη Βουλγάρα αξιωματούχο.