Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο έχει αναμφισβήτητα σημειώσει πρόοδο στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προκειμένου να συνεχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να καταγράψει αποτελέσματα στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως διευκρίνισε ο κοινοτικός επίτροπος, το Μαυροβούνιο θα πρέπει να ολοκληρώσει- τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό- τις δίκες που σχετίζονται με διάφορα αδικήματα του ποινικού δικαίου.

Το Μαυροβούνιο θα πρέπει τώρα να εστιάσει τις ενέργειές του στο να δείξει αποτελέσματα σε ζητήματα, όπως η έκδοση αποφάσεων σε υποθέσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, την ολοκλήρωση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την επαρκή εφαρμογή των πολιτικών κατά των διακρίσεων, δήλωσε ο κ. Φούλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνε Νόβινε» της Ποντγκόριτσα.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ποντγκόριτσα έχει την πολιτική βούληση προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά, όπως είπε, οι Βρυξέλλες θα υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο, που θα προβλέπει την αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής των όρων και προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές.

Την περασμένη Πέμπτη, το Μαυροβούνιο έστησε τις απαραίτητες διαπραγματευτικές δομές για τις συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην ένταξή του στην ΕΕ και οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου.