Περισσότερους από 1.200 λογαριασμούς που ανήκουν σε ιδιώτες και εταιρείες πάγωσαν οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο των ερευνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο βασίλειο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από δικηγόρους και τραπεζικές πηγές.
Ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών που θα παγώσουν θα αυξηθεί, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δεκάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας, αξιωματούχοι και επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δωροδοκία, εκβιασμό και κατάχρηση δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος.
Από την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα διευρύνει ολοένα τον κατάλογο με τους λογαριασμούς για τους οποίους ζητά να παγώσουν, σχεδόν ανά μία ώρα, όπως ανέφερε ένας τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης. Ο τραπεζίτης δεν αποκάλυψε τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε όμως ότι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Όπως υποστήριξε, αν το πάγωμα των λογαριασμών παραμείνει εν ισχύ για μεγάλο διάστημα, μπορεί να πληγούν οι καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους ή η αποπληρωμή των πιστωτών.
Ένας δεύτερος τραπεζίτης διευκρίνισε πάντως ότι οι περισσότεροι από τους «παγωμένους» λογαριασμούς ανήκουν σε ιδιώτες και όχι σε εταιρείες. Ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δεν ήταν διαθέσιμος ώστε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding, ο ιδρυτής της Al Tayyar Travel Νάσερ μπιν Ακίλ αλ Ταγιάρ και ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Red Sea International Αμρ αλ Ντάμπαγ. Οι μετοχές και των τριών εταιρειών, μολονότι ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να λειτουργούν ως συνήθως, κατέγραψαν πτώση 9-10% σήμερα.