Ποιος θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισεμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup; Απάντηση προσπαθεί να δώσει μέσα από το άρθρο της με τίτλο «Η μάχη των υποψηφίων» και υπότιτλο, «Ο επικεφαλής του Εurogroup αποχωρεί τον Ιανουάριο», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «για τη διαδοχή του έχει ξεσπάσει σκληρός ανταγωνισμός. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, όμως κανείς δεν μπορεί να πείσει όλες τις διαφορετικές ομάδες».
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, ο Γερούν Ντάισεμπλουμ ανακοίνωσε ο ίδιος την αποχώρησή του. «Η πρόθεσή μου είναι να εκτελώ τα καθήκοντά μου έως τις 13 Ιανουαρίου», δήλωσε. Αιτήσεις υποψηφιότητας μπορούν να υποβληθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, εξήγησε ο Ολλανδός πολιτικός. Η απόφαση θα ληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε το Eurogroup να έχει «εφόσον όλα πάνε καλά, τον Ιανουάριο», έναν νέο επικεφαλής.
Οι υποψήφιοι για τη θέση δε λείπουν. Τουλάχιστον πέντε υπουργοί «προθερμαίνονται», μεταξύ αυτών ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαιρ, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμενά και ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ. Όμως, επιφυλάξεις υπάρχουν για τον καθένα. Ένας υποψήφιος κοινής αποδοχής δε φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα.
Πριν πέντε χρόνια το Eurogroup είχε συμφωνήσει γρήγορα στο πρόσωπο του σοσιαλδημοκράτη Γερούν Ντάισεμπλουμ, παρά το γεγονός ότι η εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών ήταν μικρή με διάρκεια μόλις μερικών μηνών. Με τον ευθύ του τρόπο δυσαρέστησε εξαρχής προ πάντων τα κράτη της Νότιας Ευρώπης. Όμως, στο μεταξύ, η ηγεσία Ντάισεμπλουμ στο Eurogroup θεωρείται υποδειγματική. Eίναι όμως πολλά τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που διεκδικούν το πόστο για δικό τους αξιωματούχο.
Επιπλέον, το θέμα έχει και κομματική διάσταση αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο την Handelsblatt. Οι τέσσερις σοσιαλδημοκράτες στο Eurogroup κινητοποιούνται. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν ζήτησε πρόσφατα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο , καθώς και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί , όπως ελέχθη σε διπλωματικούς κύκλους. Το θέμα ήταν η διαδοχή του Γερούν Ντάισεμπλουμ. Οι τέσσερις συμφώνησαν να επιμείνουν ούτως ώστε να δοθεί η θέση και πάλι σε σοσιαλδημοκράτη. Τρεις εξ αυτών θέλουν να μπουν στη μάχη της διαδοχής. Μόνον ο Πάττοαν μένει εκτός λόγω των επικείμενων ιταλικών εκλογών.
Οι σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι πολλά ηγετικά πόστα εντός της Ε.Ε. έχουν καταληφθεί από συντηρητικά στελέχη: οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Η λογική της ισορροπίας» επιβάλλει να παραμείνει στο τιμόνι του Eurogroup σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί χθες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το υπόλοιπο eurogroup δεν έχει πειστεί για την ποιότητα των σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων: Και για τους τρεις θεωρείται, για διαφορετικούς λόγους, ότι δεν θα τύχουν της συναίνεσης όλων των υπολοίπων.
Έτσι αυξάνουν οι πιθανότητες και για δύο ακόμη Υπουργούς, που προέρχονται από το φιλελεύθερο στρατόπεδο. Ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμενά είναι «πολύ δραστήριος», λέγεται στις Βρυξέλλες. Όμως δεν είναι βέβαιο ότι το Eurogroup θα θελήσει έναν Λουξεμβούργιο στο τιμόνι του μετά τα φορολογικά σκάνδαλα στη χώρα. Ο Γάλλος Λε Μαιρ συναντά αντιδράσεις από τις μικρές χώρες, οι οποίες φοβούνται τη γαλλική κυριαρχία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν φέρεται επίσης να μην είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική μιας υποψηφιότητας του Λε Μαιρ.
Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας επικεφαλής του Εurogroup αποδεκτός απ’ όλους. Για αυτό και υπάρχουν εικασίες μήπως στο τέλος παραμείνει τελικά ο παλαιός πρόεδρος. Από νομικής άποψης αυτό θα ήταν δυνατό: Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να είναι υποχρεωτικά και υπουργός. Από πολιτικής άποψης όμως, η απόφαση υπέρ ενός επικεφαλής του Eurogroup με μόνη αυτή την ιδιότητα ίσως να άνοιγε τον δρόμο για έναν Ευρωπαίο yπουργό Οικονομικών. Και οι συνθήκες για κάτι τέτοιο δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.