Τροποποιήθηκε το σχέδιο νόμου που πρόσφερε πλήρη αμνηστία για τις δολοφονίες διαδηλωτών στον απερχόμενο πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, και πλέον η αμνηστία που προσφέρεται στους συνεργάτες του υεμενίτη προέδρου είναι περιορισμένη, όπως ανακοίνωσε ένας υπουργός.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχουν επικρίνει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΟΗΕ, αλλά και η πλειοψηφία του λαού της Υεμένης, οι συνεργάτες του Σάλεχ θα έχουν αμνηστία μόνο σε «πολιτικές υποθέσεις», όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Νομικών Θεμάτων Μοχάμαντ Μαχλάφι.
Μέχρι πρότινος, βάσει μίας συμφωνίας την οποία επεξεργάστηκε ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Σάλεχ και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του εξασφαλίζουν πλήρη ασυλία, με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση της εξουσίας και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στις 21 Φεβρουαρίου.
Κάτοικοι της Υεμένης, οργισμένοι για την παροχή αμνηστίας στον Σάλεχ και τους συνεργάτες του, εξακολουθούν να διαδηλώνουν και να ζητούν την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του προέδρου της χώρας.
Η συζήτηση για το σχέδιο στη βουλή έχει αναβληθεί επανειλημμένως, όμως ο Μαχλάφι δήλωσε ότι τελικά θα γίνει το Σάββατο.
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία επιθυμούν την εφαρμογή του σχεδίου, καθώς φοβούνται ότι η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στην Υεμένη θα επιτρέψει στο παρακλάδι της αλ Κάιντα στην περιοχή να εδραιωθεί και να αποκτήσει πρόσβαση κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας απ’ όπου περνούν πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο.
Στο μεταξύ ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν αυτή την εβδομάδα την πόλη Ράντα, περίπου 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σανάα.
Ένα μέλος των φυλών που διαπραγματεύεται με τους αντάρτες για λογαριασμό της κυβέρνησης της Υεμένης δήλωσε ότι ο αρχηγός τους, ο Τάρεκ αλ Ντάχαμπ, αρνήθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Ράντα αν το συμβούλιο της πόλης δεν δεχθεί να τη διοικεί βάσει της σαρίας (του ισλαμικού νόμου) και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι 15 φυλακισμένοι που φέρονται να συνδέονται με την αλ Κάιντα, ανάμεσά τους και ο αδελφός του Νάιλ.
Ο Ντάχαμπ είναι συγγενής του Άνουαρ αλ Αουλάκι, του αμερικανού πολίτη τον οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι είχε ηγετικό ρόλο στο παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη και ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πέρυσι.