Δεκάδες τούρκοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν σήμερα από τα κελιά τους, όπου παραμένουν προφυλακισμένοι αναμένοντας δικάσιμο, και κατήγγειλαν την παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου.
«Είμαστε δημοσιογράφοι, όχι τρομοκράτες» δήλωσαν σε μία εφημερίδα που δημοσιεύεται για να γνωστοποιήσει τις υποθέσεις για τις οποίες κρατούνται προφυλακισμένοι και οι οποίες αφορούν κατηγορίες είτε για δεσμούς με κούρδους αντάρτες, είτε για συμμετοχή σε συνομωσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Tutuklu Gazete, η «Φυλακισμένη Εφημερίδα», κυκλοφόρησε σήμερα, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό, για τον αριθμό των δημοσιογράφων που κρατούνται και για τις παρατεταμένες προφυλακίσεις στη χώρα.
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται στην Τουρκία αναμένοντας να δικαστούν αυξήθηκε σε 97, από 70 που ήταν όταν πρωτοεκδόθηκε η εφημερίδα τον περασμένο Ιούλιο, όπως αναφέρεται στο δεύτερο φύλλο της εφημερίδας, την οποία εκδίδουν δημοσιογράφοι που υποστηρίζουν τους φυλακισμένους συναδέλφους τους.
Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα τον Δεκέμβριο, όταν περίπου 30 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και εξακολουθούν να κρατούνται στο πλαίσιο μίας έρευνας για τους δεσμούς τους με κούρδους ακτιβιστές και ένοπλους αυτονομιστές αντάρτες.
«Δραστηριότητες που συνάδουν με τις αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χαρακτηρίζονται δημοσιεύσεις που έχουν στόχο να ‘υπονομεύσουν την κυβέρνηση’» αναφέρει στο κύριο άρθρο της η «Φυλακισμένη Εφημερίδα».
Η κυβέρνηση πάντως ισχυρίζεται ότι οι δημοσιογράφοι έχουν προφυλακιστεί κυρίως για εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες και όχι για όσα έχουν γράψει.
Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που έχουν προφυλακιστεί διώκονται βάσει νόμων που αφορούν τη συμμετοχή ή τη διασπορά προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων, όρο με τον οποίο συνήθως υπονοείται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Η «Φυλακισμένη Εφημερίδα» καλείτο Κοινοβούλιο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη δημοσιογραφική έκφραση και αξιώνει την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται για εγκλήματα που έχουν σχέση με την ελευθερία του λόγου.