Οι Βρυξέλλες δεν έθεσαν ποτέ ως όρο στο Μαυροβούνιο να προχωρήσει σε συλλήψεις συγκεκριμένων ατόμων για να υπάρξει πρόοδος στην πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Ένωση αναμένει η Ποντγκόριτσα να αντιταχθεί με σοβαρότητα στο οργανωμένο έγκλημα και στη διαφθορά, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

Ο κ. Φίλε τόνισε ότι η ΕΕ δεν προώθησε στο Μαυροβούνιο λίστες με αιτήματα για συλλήψεις ατόμων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

«Το μήνυμα των Βρυξελλών προς το Μαυροβούνιο δεν ήταν ποτέ “συλλάβετε”, ούτε θα πούμε “πρέπει να συλλάβετε αυτά τα άτομα”. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας» ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Ο κ. Φίλε σε δηλώσεις του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου αποσαφήνισε ότι η ΕΕ αναμένει να ολοκληρωθούν οι έρευνες που έχουν αρχίσει στη χώρα για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που αναμένει από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος της ΕΕ είπε ότι αν υπάρχουν αποδείξεις, ακόμη και εναντίον πολιτικών νυν και πρώην ή απλών πολιτών, πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου. Αν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις εναντίον κάποιων ατόμων, τότε πρέπει να λογοδοτήσουν για τα αδικήματα που διέπραξαν, δεν μπορεί κάποιοι να παραμένουν ανέγγιχτοι.