Η νέα κυβέρνηση του συντηρητικού ηγέτη Μαριάνο Ραχόι ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της στην Ισπανία με ερωτήματα να εγείρονται ήδη από τώρα όσον αφορά την ικανότητά της να ηγηθεί μιας εξόδου της χώρας από τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.
Επικρίσεις διατυπώθηκαν ήδη για την επιλογή του Ραχόι να διορίσει υπουργό Οικονομίας τον Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν στέλεχος στο παρελθόν της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.
Οι 13 υπουργοί της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας ορκίστηκαν μετά την ανακοίνωση του διορισμού τους αργά χθες από τον νέο πρωθυπουργό.
Ο Ραχόι χώρισε στα δύο το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, μοιράζοντας στον 51χρονο νέο υπουργό Οικονομίας ντε Γκίντος και στον 61χρονο νέο υπουργό Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο σημαντικούς ρόλους για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον καθησυχασμό των αγορών όσον αφορά τη φερεγγυότητα της Ισπανίας.
Οι αντιπολιτευόμενοι πλέον Σοσιαλιστές έδωσαν μεγάλη έμφαση στο παρελθόν του ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την Ισπανία και την Πορτογαλία στη Lehman Brothers από το 2006 ως την κατάρρευσή της το 2008.
Ωστόσο κάποιοι σχολιαστές υπογράμμισαν τα προσόντα και την εμπειρία του ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Ραχόι για οικονομικά θέματα, όπως και τις διεθνείς επαφές που απέκτησε όταν ήταν στη Lehman Brothers.
Η εφημερίδα Ελ Μούντο προέβλεψε ότι ο διορισμός του ντε Γκίντος θα καθησυχάσει τις αγορές. Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων παρέμενε σήμερα σχεδόν αμετάβλητη, στο 5,29%.
Ο ντε Γκίντος αναλαμβάνει από σήμερα την υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση και την αναβίωση της οικονομίας, ενώ ο Μοντόρο, στον οποίο δόθηκε επίσης το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διοίκησης, θα μειώσει τον διοικητικό τομέα και θα ασκήσει πιέσεις στις περιφέρειες για περικοπή των δαπανών.
Ο Μοντόρο έχει διατελέσει και στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών από το 2000 ως το 2004. Ο καθηγητής οικονομικών έχει πιστωθεί τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη συμβολή του στην ένταξη της Ισπανίας στην ευρωζώνη.
Στην οικονομική ομάδα της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας θα έχει επίσης έναν έμμεσο ρόλο και ο 67χρονος νέος υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο, ο οποίος έχει μεγάλη πείρα από τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο οποίος αναμένεται να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της Ισπανίας με την ΕΕ μέσω των επαφών του στις Βρυξέλλες.
Τον τελευταίο καιρό εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο η Ισπανία να χρειαστεί ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης. Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα αυτή, το οποίο ξεπερνάει το 20%, είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η οικονομία της δεν σημειώνει ανάπτυξη και το δημοσιονομικό έλλειμμά της φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του 6% που έχει θέσει.
Όσον αφορά τώρα τα άλλα χαρτοφυλάκια, η «σιδηρά κυρία» της νέας ισπανικής κυβέρνησης είναι η 40χρονη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. Ο Ραχόι διόρισε την πρώην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματός του αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπως και υπουργό παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπο.
Επίσης ο δήμαρχος της Μαδρίτης Αλμπέρτο Ρούιθ-Γαγιαρδόν διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο διορισμός του θα έχει ως αποτέλεσμα η ισπανική πρωτεύουσα να αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα δήμαρχο, την Άνα Μποτέγια, η οποία ανήκει στο PP.