Την άποψη ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, δύναται να δρομολογήσει νέα δεδομένα αναφορικά με την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στην επικοινωνία μας με τους διεθνείς οργανισμούς και σε διμερές επίπεδο, ότι οι συνομιλίες για την υπέρβαση των διαφορών δεν συνιστούν εμπόδιο για την ένταξη της “Μακεδονίας” στους διεθνούς οργανισμούς και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι παρεμποδιστήκαμε αδικαιολόγητα εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία προέβη σε παράνομες κινήσεις και δεν δεχθήκαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρότι είχαμε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για ένταξη.
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως τα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων ενεργειών και κινήσεων μιας χώρας-μέλους της Συμμαχίας» ανέφερε ο Γκρούεφσκι.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αντλήσουν δύναμη και να βοηθήσουν ειλικρινά» την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Εάν μπορούμε να συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα δεν βλέπω για ποιό λόγο θα ήταν πρόβλημα η πολιτική συνεργασία. Τα προβλήματα υπάρχουν μόνο στο κεφάλι των ανεύθυνων. Πιστεύω, πραγματικά, ότι στην άλλη πλευρά υπάρχουν πράγματι πολιτικοί με ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να αντλήσουν ενέργεια και να προβούν σε ορθές κινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Πάντως, τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκαθαρίζει ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα στην υπόθεση της ενσωμάτωσης της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, όσο δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.