Το πρώτο φιλμ με τις αποκαλούμενες «γυναίκες ανακούφισης», τις γυναίκες που αναγκάζονταν να εργάζονται ως σκλάβες του σεξ για τον ιαπωνικό στρατό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με το BBC, το οπτικό υλικό βρέθηκε από χρηματοδοτούμενους από την κυβέρνηση ερευνητές στα αρχεία του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.
Το φιλμ των 18 δευτερολέπτων δείχνει γυναίκες στη σειρά να μιλούν σε έναν Κινέζο στρατιώτη ενώ Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές υπολογίζουν σε 200.000 τις γυναίκες που υποχρεώθηκαν να «δουλεύουν» σε οίκους ανοχής για την εκτόνωση του ιαπωνικού στρατού.
Πιστεύεται πως προέρχονταν κυρίως από την Κορέα, αλλά υπήρχαν και γυναίκες από την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν.
Μέχρι σήμερα, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, υπήρχαν μόνο φωτογραφίες και μαρτυρίες όσων επέζησαν, που αφηγούνταν τις ιστορίες της σεξουαλικής σκλαβιάς στην οποία υποβάλλονταν οι γυναίκες αυτές από τον ιαπωνικό στρατό, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το υλικό καταγράφηκε από στρατεύματα ΗΠΑ και Κίνας στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, την οποία είχε καταλάβει η Ιαπωνία.
Οι επτά γυναίκες από την Κορέα απελευθερώθηκαν το 1944 ενώ ταυτοποιήθηκε και ο αξιωματικός που συνομιλεί μαζί τους.
Το ζήτημα αποτέλεσε για πολλά χρόνια σημείο τριβής στις σχέσεις Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, με την πρώτη να αναμένει απολογία αλλά και αποζημίωση από τη δεύτερη.
Το 2015 οι δύο χώρες κατέληξαν σε διακανονισμό με το Τόκιο να απολογείται επίσημα για τις «γυναίκες ανακούφισης» και να συμφωνεί να αποζημιώσει τα θύματα με 8,3 εκατ. δολάρια.
Το θέμα εξακολουθεί ωστόσο να δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Πρόσφατα η Ιαπωνία απέσυρε προσωρινά τον πρεσβευτή της από τη Νότια Κορέα επειδή ένα γλυπτό για τις γυναίκες ανακούφισης τοποθετήθηκε έξω από το ιαπωνικό προξενείο, στην πόλη Μπουσάν. Παρόμοιο άγαλμα είχε τοποθετηθεί και έξω από το προξενείο της Ιαπωνίας στη Σεούλ, και το Τόκιο ζήτησε την απομάκρυνση και των δύο.