Ο Παναμάς διέκοψε τους μακρόχρονους διπλωματικούς δεσμούς του με την Ταϊβάν, επιλέγοντας να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει την ύπαρξη «μίας και μοναδικής Κίνας» και πως θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της.
Η Ταϊπέι από την πλευρά της εξέφρασε θυμό και θλίψη και κατηγόρησε τον Παναμά για απόπειρα εκφοβισμού.
Όπως σημειώνει το BBC, μετά και την αλλαγή στάσης από τον Παναμά απομένουν είκοσι χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.
Τα τελευταία χρόνια, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, η Κίνα ενέτεινε τις επενδύσεις της στο Παναμά ενώ πέρσι τον Ιούνιο η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσλαι- Ινγκ Γουέν επισκέφθηκε τον Παναμά στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Μετά την ανακοίνωση του Παναμά, τα κρατικά μέσα της Κίνας δημοσίευσαν φωτογραφίες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν, στο Πεκίνο, το έγγραφο με το οποίο εγκαινιάζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να το γιορτάζουν με σαμπάνια.
Όπως σημειώνει το BBC, κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει την ανάπτυξη λιμανιών στον Παναμά και κινεζικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της γης γύρω από τη διώρυγα, όταν ανοίξουν οι επιχειρηματικές δυνατότητες. Η διώρυγα αποτελεί ζωτικό θαλάσσιο δρόμο. Καθώς η Κίνα ενισχύει τις φιλοδοξίες της για το παγκόσμιο εμπόριο, με πρόσβαση στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και της Νότιας Αμερικής, η διώρυγα αναμένεται να έχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Πεκίνο.