Τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών που τη βαρύνουν και την έναρξη της διεξαγωγής της δίκη της πριν από τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου ζητά η Μαξίν Γουότερς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη βουλή των αντιπροσώπων, η οποία είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας.
Ο λόγος που η αμερικανίδα βουλευτής επιθυμεί τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών έχει φυσικά να κάνει με το να μην υποστεί πολιτική ήττα είτε η ίδια είτε το κόμμα της.
«Είμαι πεπεισμένη ότι, από τη στιγμή που η έκθεση της υποεπιτροπής δημοσιοποιηθεί, θα μπορέσω να παρουσιάσω τις απόψεις μου και τόσο οι ψηφοφόροι της περιφέρειας μου και όλοι οι αμερικανοί θα κατανοήσουν ότι δεν παραβίασα κανένα κανόνα του σώματος», ανέφερε σε επιστολή της προς την επιτροπή δεοντολογίας του σώματος, η Γουότερς, η οποία δείχνει αποφασισμένη για μία σκληρή άμυνα, που ενδέχεται να οδηγήσει και σε εσωκομματικές συγκρούσεις.
Η επιτροπή είχε πει, προχθές, ότι ανακάλυψε αποδείξεις κρυφών παραβιάσεων της δεοντολογίας από πλευράς της βουλευτού από την Καλιφόρνια, η οποία αρνείται ότι παραβίασε τη δεοντολογία με την οργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ ενός τραπεζίτη και του Υπουργού Οικονομικών και δεσμεύεται να αντικρούσει τις καταγγελίες σε δημόσια δίκη.
Σύμφωνα με τους κανόνες του σώματος, οι κατηγορίες πρέπει να παραμείνουν σφραγισμένες μέχρι την πρώτη διαδικαστική συνεδρία της δίκης, η οποία όμως δεν αναμένεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου το νωρίτερο.
Η Γουότερς είπε ότι είναι πρόθυμη να παραιτηθεί του δικαιώματος της στη μυστικότητα και επιθυμεί η επιτροπή να της απευθύνει επίσημες κατηγορίες και να δημοσιοποιήσει τα υποστηρικτικά έγγραφα.
«Αισθάνομαι ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στον προγραμματισμό της ακροαματικής διαδικασίας, παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της δίκης, αρνείται στους ψηφοφόρους μου την ευκαιρία να αξιολογήσουν την υπόθεση και βλάπτει την ικανότητα μου να υπερασπιστώ την ακεραιότητα μου», έγραψε στην επιστολή της η Γουότερς.
Σύμφωνα με πηγή της διαδικασίας της δεοντολογίας, η επί 10 φορές βουλευτής της Καλιφόρνια, κατηγορείται για τρεις παραβάσεις των κανόνων δεοντολογίας, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να έχουν προσωπικό όφελος από ανάρμοστη επιρροή, η συμπεριφορά τους πρέπει να αντανακλά, αξιόπιστα, στη βουλή των αντιπροσώπων και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα απαγορεύεται να αποδέχονται ειδική εύνοια για τους ίδιους ή τα μέλη των οικογενειών τους, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επηρεάζει τις επίσημες ενέργειες τους.
Η «υπόθεση Γουότερς» έρχεται αμέσως μετά την απαγγελία 13 κατηγοριών κατά του βουλευτή της Νέας Υόρκης και πρώην επικεφαλής της επιτροπής φορολόγησης, Τσαρλς Ρέηντζελ, η δίκη του οποίου αναμένεται να αρχίσει το Σεπτέμβριο.
Αμφότεροι δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους συναδέλφους τους στη βουλή των αντιπροσώπων να καταλήξουν σε συμβιβασμό έτσι ώστε να αποφευχθεί μία δημόσια δίκη, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο.
Τόσο η Γουότερς, όσο και ο Ρέηντζελ, ανήκουν στην ομάδα των μαύρων βουλευτών, γεγονός που κάνει τις υποθέσεις τους εξαιρετικά ευαίσθητες για τους δημοκρατικούς που, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, προσπαθούν να αυξήσουν την προσέλευση στις κάλπες των μαύρων ψηφοφόρων, που αποτελούν παραδοσιακό εκλογικό τους ακροατήριο.
Οι κατηγορίες για παραβίαση της δεοντολογίας προκαλούν αμηχανία στους Δημοκρατικούς που ενδέχεται να υποστούν σημαντικές απώλειες στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μάλιστα, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη βουλή των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έχει δεσμευθεί να «ξηράνει το βάλτο» της διαφθοράς εξαιτίας της υπερδεκαετούς κυριαρχίας των ρεπουμπλικάνων, μέχρι το 2006.
Στη βουλή των αντιπροσώπων, η οποία έχει διετή θητεία, οι Δημοκρατικοί έχουν σήμερα 255 βουλευτές, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 178, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με την οργή των ψηφοφόρων έναντι των νυν βουλευτών για την αδύναμη οικονομία και την παρατεινόμενη υψηλή ανεργία.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες γίνονται στο μέσο της προεδρικής θητείας, θα ανανεωθούν και τα 435 μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και οι 37 από τους 100 γερουσιαστές.