Ηλικιωμένοι πολίτες της Βενεζουέλας κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια με τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που είχαν κλείσει τους δρόμους.
Τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν το πλήθος καθώς εκατοντάδες συνταξιούχοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πραγματοποιήσουν πορεία από μια πλατεία του Καράκας.
«Σεβαστείτε τους ηλικιωμένους…» φώναζε ένας άνδρας, ενώ χτύπησε με τη γροθιά του έναν αστυνομικό στην πρώτη γραμμή.
Από την έναρξη των διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν την χώρα εδώ και 6 εβδομάδες, από τις αρχές Απριλίου, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας οργανώνει κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών, από πορείες με κεριά, έως διαδηλώσεις γυναικών, μουσικών και γιατρών. Σήμερα, ήταν η σειρά των ηλικιωμένων να βγουν στους δρόμους σε μια πορεία κοντά στο προεδρικό μέγαρο.
Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές από τον Απρίλιο, μεταξύ αυτών διαδηλωτές, υποστηρικτές της κυβέρνησης, απλοί περαστικοί και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί.
Φωνάζοντας «Ελευθερία!» και «Κάτω ο Μαδούρο!» οι ηλικιωμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να βγουν σε μια λεωφόρο όπου τους εμπόδισαν να συνεχίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τεθωρακισμένα.
Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν πολλοί 80χρονοι. Το πλήθος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό. Μαζί τους βρίσκονταν στελέχη της αντιπολίτευσης.
«Κάθε δακρυγόνο στοιχίζει περισσότερα από τον κατώτερο (μηνιαίο) μισθό, η κυβέρνηση δαπανά περισσότερα σε δακρυγόνα παρά σε τρόφιμα» είπε ο καθηγητής πανεπιστημίου Φρανσίσκο Βιβέρος, ηλικίας 67 ετών.
«Βρίσκομαι εδώ για τους νέους, τους φοιτητές, εκείνους που κατακλύζουν τους δρόμους. Εμείς ζήσαμε τις ζωές μας επομένως θα πρέπει να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή».
Την ίδια ώρα υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στο Καράκας κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ντυμένοι στα κόκκινα, υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μαδούρο.
«Η αντιπολίτευση είναι φονιάδες» δήλωσε η Νέλια ντε Λόπες, ηλικίας 65 ετών.
Παράλληλα, τουλάχιστον 155 πολίτες έχουν φυλακιστεί με εντολή στρατοδικείων αφότου ξεκίνησε το κύμα διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την 1η Απριλίου, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η ΜΚΟ Foro Penal.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 260 άνθρωποι έχουν δικαστεί από στρατοδικεία, κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα, το οποίο ορίζει πως μόνο στρατιωτικοί προσάγονται ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων.
Εξ αυτών οι 155 οδηγήθηκαν στη φυλακή και οι υπόλοιποι είτε αθωώθηκαν είτε απελευθερώθηκαν υπό όρους.
«Μόνο στην (Πολιτεία) Καραμπόμπο (στο βόρειο τμήμα της χώρας) σήμερα, 23 άνθρωποι προσήχθησαν ενώπιον στρατοδικείων. Ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς απομένουν πολλοί που αναμένεται να οδηγηθούν» σε αυτά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Μπετανκούρ, δικηγόρος της ΜΚΟ, επιμένοντας στο ότι «οι πολίτες δεν μπορούν να δικάζονται παρά μόνο από πολίτες».
Το κύμα των διαδηλώσεων εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, οι οποίες συχνά εκτραχύνονται σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και σε λεηλασίες, έχει στοιχίσει τη ζωή 38 ανθρώπων μέσα σε έξι εβδομάδες, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.
Η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοχο Αθηναϊκό, η Λουίζα Ορτέγα, καταδίκασε την Τετάρτη την προσαγωγή ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων πολιτών που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Το να δικάζονται πολίτες από στρατιωτικούς είναι μια «πρακτική δικτατοριών», κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, για την κατάσταση στην οποία έχουν εκφράσει ανησυχία οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.