«Σημαντική εξέταση» χαρακτήρισε την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, «την οποία όλοι πρέπει να περάσουμε με πολύ ψηλό βαθμό, διότι αυτό θα προσθέσει κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο εντός της Ε.Ε., αλλά και σε ένα πιο ευρύ διεθνές περιβάλλον».
«Το στοίχημα για την Κυπριακή Προεδρία είναι διπλό. Από τη μια, η Προεδρία θα ωριμάσει την κυπριακή κοινωνία ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, μια μεγαλύτερη οικογένεια για την οποίαν πρέπει να έχουμε άποψη και θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ταυτόχρονα να είμαστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια της οικογένειας και να επιλύσει τα προβλήματά της και για να συνεχίσει τη διαδικασία της ολοκλήρωσης».
Η Κύπρος, ανέφερε, καλείται να αποδείξει ότι και ένα μικρό κράτος μέλος, μπορεί να κάνει μια επιτυχημένη Προεδρία με το να θέτει ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους και να προσθέτει αξία στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους ρόλους και τις αρμοδιότητες της προεδρεύουσας χώρας στην ΕΕ και τη στενή της συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Αυτό που ξεχωρίζω προσωπικά, ως τον πιο σημαντικό ρόλο της προεδρεύουσας χώρας είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή της Προεδρίας, του λεγόμενου consensus builder», είπε ο κ. Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι η προεδρεύουσα χώρα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και συναινετική και να αναζητεί πάντοτε τους τρόπους για να επιτυγχάνεται συναίνεση στα διάφορα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ και να δείχνει την ικανότητα να επιτυγχάνει τη σύνθεση και την παραγωγή συμβιβαστικών λύσεων στα διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο «τρίο» στο οποίο ανήκει και η Κύπρος με την Πολωνία και τη Δανία, σημειώνοντας πως εργάστηκε με αυτές τις χώρες για να ετοιμαστεί το 18μηνο πρόγραμμα. Αναφερόμενος στους στόχους του ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο πρώτος στόχος έχει να κάνει με την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης, τη θέσπιση μέτρων συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και με την οικονομική εξυγίανση». Σημείωσε, επίσης, ότι σε στενή συσχέτιση με την οικονομική διακυβέρνηση, είναι η διαπραγμάτευση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή, για τον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2014 μέχρι το 2020. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε να διαδραματίσουμε ένα εξαιρετικής σημασίας ρόλο, αφού, μάλλον, θα κλείσει αυτό το θέμα κατά τη δική μας Προεδρία.
‘Αλλο θέμα, πρόσθεσε, είναι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ. Η Ευρώπη, είπε, επενδύει πολύ στην αναπτυξιακή πολιτική, για να μπορέσει να ξεπεράσει τα φαινόμενα ύφεσης που από το 2008 προβληματίζουν έντονα την ΕΕ.
Ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος σε άλλους στόχους που έχουν τεθεί επεσήμανε την πολιτική για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση, θέματα «για τα οποία ευελπιστούμε να έχουμε καθοριστικό ρόλο, εξ ου και η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στις Βρυξέλλες και η κατάθεση ενός πλαισίου αντίληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά σε αυτή την πολιτική. Η προσέγγισή μας, έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στη ΕΕ ακριβώς, διότι με ευρωπαϊκές προτεραιότητες και ατζέντα έχουμε θέσει ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ την ΕΕ».
Αναφερόμενος σε άλλο θέμα, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό, ο κ. Στεφάνου μίλησε για την επικέντρωση στον πολίτη και το στοίχημα που καλείται η ΕΕ να κερδίσει αναφορικά με τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής.